UzunHikâye Öykü, inceleme, eleştiri



Öykü Dergileri ve Dergiciliği Forumu

04 Eki 2008
Barış Acar

Bu başlık altında, öncelikle yayımlanmakta olan öykü dergilerinden başlayarak, öykü dergiciliğimizin geçmişine doğru uzanan bir gözden geçirme yapalım istiyoruz.

Kadir Yüksel'in çabalarıyla oluşmaya başlayan bu bölümde, "yayımlanmakta olan öykü dergilerinin tanıtımı ve tartışması"nın yanı sıra, "bugüne kadar çıkmış olan öykü dergilerinin tanıtımı, indekslenmesi ve önemli metinlerinin/ unutulmuş öykülerinin foruma aktarılması" hedefleniyor. "Notos Öykü, Kül Öykü, Hece Öykü, Öykü Teknesi" ile "Resimli Hikayeler, Seçilmiş Hikayeler, Öykü, Yaba Öykü, Yaşasın Edebiyat, Adam Öykü, Düşler Öyküler, Fayton Öykü, Üçüncü Öyküler, Bir Bilet Gidiş Dönüş, Kum, Kül Öykü, İmge Öyküler, Eylül, Aylak, Eşik Cini" dergilerine ilişkin öykü okurunun belleğine sunulacak geniş bir külliyat oluşturulması da yine hedefler arasında.

Bir yandan geniş bir arşiv çalışması, öte yandan elimizin altında büyüyen birikim üzerinden öykü üzerine nitelikli tartışma olanağı elde edebileğimiz bir platform...

Habbeza!

Re: Öykü Dergileri ve Dergiciliği Forumu

nerden tutulacak ne yapılacak eldeki metinleri mi toparlayacağız deniz derya???? anlamadım metodoloji belirtirseniz sevinirim efem


Re: Öykü Dergileri ve Dergiciliği Forumu

Aslında iki farklı metodoloji (ya da birbirini tamamlayan iki metadoloji) var elimizde. İlki güncel öykü dergileri için. Bkz.: Notos Öykü [Notos]. İkincisi: Adam Öykü

Her iki durumda da forumun amacı, yayınlanmış ya da yayınlanmakta olan öykü dergilerinin indeksini oluşturmak, önemli öykü ya da makalelerini tartışmaya açmak. Bunu biçim anlamında Adam Öykü'de tam olarak yapabildiğimizi düşünüyorum. Notos Öykü'de ise, Kadir Yüksel'in çabalarıyla, işin tartışma kısmı daha güzel ilerledi. Bu iki yöntem de birbirini tamamlıyor ve ikisi de gerekli.

Şimdiye kadar forum kullanıcıları bu konuda çok duyarlı ve hevesli davrandıkları için ( Here kinaye) bizim küçük çabalarımız dışında bir şey yapamadık. Bu yüzden konuyu yeniden gündeme getirdiğine sevindim. Elde olan materyalden önemli bulduklarınızı tarayıp foruma ekleyebilirsiniz ya da bana e-posta vb. yoluyla gönderirseniz ben eklerim. Hatta dosya tarama sıkıntınız varsa fotokopi çektirip gönderin ben ona da varım. Böylece burada ciddi bir arşivin yanında, aracılığıyla öykü incelemelerinde üzerine tartışabileceğimiz bir kütüphanemiz de oluşmuş olur / olacak / olur mu ki?


Re: Öykü Dergileri ve Dergiciliği Forumu

Şimdilik buraya not ediyorum, belki ileride kendine ait bir başlıkta üzerine konuşmak isteyenler olabilir, o zaman oraya aktarırız:


Re: Öykü Dergileri ve Dergiciliği Forumu

Aslı Uçar'ın bu çalışması önemli bir kaynak oldu benim için. teşekkürler burada yayınlandığı için