Haber Kaynakları
Haberleri internetten takip ediyorum ve birincil kaynak olarak ntvmsnbc.com'u kullanıyorum. Fakat haberlerin ve teknolojik altyapının kalitesinden memnun değilim. Bu nedenle haber kaynağımı değiştirmek niyetindeyim. Diğer kullanıcıların bu konudaki önerilerini merak ediyorum. Hangi haber kaynaklarını kullanıyorsunuz, içlerinden önerebilecekleriniz var mı?
Gazetelerin haber sayfalarını haberlerin sunumlarında artık iyice ayyuka çıkmış olan tarafgirlik ve safya tasarımlarındaki zevksizlik nedeniyle bir kalemde silince geriye bir avuç haber kaynağı kalıyor. Bu günlerde zaman buldukça yeni haber kaynaklarını ntvmsnbc.com'la karşılaştırarak bir geçis yapmak arzusundayım. Önerilerinizi bekliyorum.
Re: Haber Kaynakları
Aktif Başlıklar bağlantısına tıklayıp sayfaları geriye doğru tararken oluşturduğumuz başlıklarının pek çoğunun cevapsız bırakılmış sorular, yarım bırakılmış düşünceler ve sahipsiz önerilerle dolu olduğunu gördüm. Sanırım bu okuma alışkanlıklarımızla ilgili köklü bir değişimden de kaynaklanıyor (Bununla ilgili bir yazıyı da ilgili başlığa hemen eklemeyi planlıyorum: bağlantı).
Buna karşın, en azından şunu söyleyebilirim: Sistematik olarak düşünmesem de Eren'in bu sorusuna halen bir cevap aradığımı fark ettim. Yani aklımın köşesinde bir yerde, düzgün bir haber sitesiyle/ kaynağıyla karşılaştığımda birine cevap vermem gerektiği kalmıştı. Bu yeterli mi bilmiyorum. İşin kötüsü henüz bir cevap bulmuşluğum da yok; bir tane beraber kurmaya karar vermezsek korkarım Eren biraz daha bekleyecek.
Re: Haber Kaynakları
Öncelikle sanal ortamın, Net’in, haber kaynağı, doğru- düzgün haber ve ondan önce de bilgi, doğru ve güvenilir bilgi kavramlarını neye dönüştürdüğü konusunda düşünmek gerekmiyor mu acaba?
Bir zamanlar insanın parasını verip, filesinde, iki ekmeğin yanında eve götürdüğü “gazete” kavramından ne kadar uzak acaba bu gelinen yer?
Re: Haber Kaynakları
Ben bu konuda çok tutucu sayılmam. Gazete, muhabir, köşe yazarı, hatta klasik anlamdaki yazar yerini çoktan başka bir şeye devretmiş durumda. Sanırım bunun en açık örneği Wikileaks oldu ki, her medya kuruluşu bu olguyu kaçınılmaz bir gerçeklik olarak konuşmaya başladı.
Bu noktada sorun geçmişin değerlerini tartışmak yerine (ki onun da kendi içinde ne kadar "değer"i önemsediği başka bir konudur), günümüzün koşullarında doğru bilgiye nasıl ulaşılabileceğini araştırmak olmalı.
Bu yüzden Eren'in sorusunu önemli buluyorum.
Re: Haber Kaynakları
Güvenilir haber kaynağı arayan kişinin kendi kendine araştırmacı gazetecilik yapması gerekir bence, en güvenilir yol bu:)(Ben kendime bile güvenmiyorum aslında, kesin taraflı davranırdım).
Bunun dışında "Medyanın bize sunduğu haberlerle yetinirim ama doğrusunu öğreneyim bari" diyorsak sadece bir yerden değil, en azından karşıt görüşlü iki yerden aynı anda takip etmek gerek haberleri.
Re: Haber Kaynakları
Bu yöntem bile çok geçerli değil gibi geliyor bana. Sonuçta iki farklı "yorum"dan başka bir şey gelmiyor veri olarak elimize ve -ne yazık ki- çoğu zaman bunlardan yola çıkıp yeni ve kendi yorumumuza ulaşmıyoruz/ ulaşamıyoruz. Ya gerekli vaktimiz yok ya da donanımımız.
Wikileaks'e de baksak Yeni Şafak'a da arkasında Erdoğan'la Kılıçdaroğlu mücadelesi görüyoruz. Görme bozukluğunu optik bir problem gibi görüp, lens değiştirerek gidermeye çalışıyoruz.
Haber kaynaklarına ulaşmak bir sorun, ama daha büyük sorun bence haber kaynaklarını yorumlayacak özgün ve kirlenmemiş dile/ dimağa sahip olmak.
Re: Haber Kaynakları
O zaman baştaki çıkış noktamızı mı belirlememiz gerekiyor?
-Önce kendi "gerçeklik" yargılarımızı, perspektifimizi oluşturup, değerlendirmek,belirlemek
-Taşıyabileceğimiz, yüklenebileceğimiz gerçekliğin mitkarını, türünü, cinsini bilmek.
-Bizi tatmin edecek gerçekliğin sınırını ve hangi çatının üzerinde inşa edileceğini bilmek(dua mı-bilimsel yöntem mi?)
-İnanma kriterleri ile inanmama nedenleri arasındaki mantıksal temellerin nerelerden, nelerden oluşturulduğu.
-Kısaca bu kolay bir şey değil.
Re: Haber Kaynakları
Temelde, İskandil'in dile getirdiği, farklı kaynakları değerlendirerek "nesnel" yargıya ulaşmak düşüncesine bir itiraz sözünü ettiğim.
Bu üç kriter dayanak noktamı çok güzel açıklamış. "Öznel gerçeklik", "gerçekliğin üretimi", "bireyin yasasıyla toplumun yasası arasındaki tatmin noktası".