E-Kitap Cephesinde Yeni Bir Şeyler Var
idefix e-kitap satışına başlayalı hayli zaman oldu. E-kitabın Türkiye’de yaygınlaşmasına önayak olacak büyük yayınevleri başlarda temkinli yaklaştıkları bu teknolojiye zamanla daha çok ısınmış görünüyorlar. Yine de en çok aranan, en çok okunan kitaplar hâlâ e-kitap formatında değil. Anlaşılır nedenlerle yayınevleri şimdilik o kitapları bekletiyorlar. idefix’in envanterindeki kitap sayısı şu anda 1820. Bunların önemli kısmı uzun zaman önce basılmış, yayınevine getirisi düşük seviyelere gerilemiş (ya da artık baskısı kalmamış) kitaplar gibi görünüyor. Bir yerde zaten gözden çıkmış kitapları deneme amacıyla bu cepheye sürüyorlar.
idefix birkaç hafta önce yeni bir projesini daha tanıttı. Amazon.com’un izinden giderek yazarlara kitaplarını araya yayınevini sokmadan doğrudan e-kitap formatında yayınlama yolunu açacak yeni bir platform üzerinde çalıştıklarını açıkladılar. Bu platformu ne zaman kullanıma açacakları konusunda bir açıklama yapmadılar. Ama yıl sonuna doğru bu konuda yeni gelişmeler beklemek yanıltıcı olmaz sanırım. Zaten pek kitap okumayan ülkemizde bu sürecin nasıl ilerleyeceğini kestirmek kolay değil. Nicelik artışına paralel bir nitelik azalmasının sürecin başlangıcına damgasını vuracağını tahmin ediyorum. Bu nedenle olsa gerek idefix de kelimeleri dikkatli kullanıyor. Herkesin doğrudan yayın yapmasından değil de yeni yazarları yayınevlerine tanıtmaktan söz ediyor. Uygulamanın nasıl olacağını ise bekleyip göreceğiz.
Bunlar Türkiye’de e-kitabın durumuyla ilgili takip edebildiğim gelişmeler. İlgilenenler olabileceğini düşünerek paylaşmak istedim. Bu notu hazırlarken aklımın bir köşesinde de Uzun Hikâye Nereye? sorusu vardı. İster istemez iki ucu birleştirdim.
Uzun Hikâye’deki çevirileri e-kitap formatına dönüştürmek ne zamandır aklımda. Özellikle Lord Dunsany ve Daniil Kharms öyküleri küçük birer kitap hacmine ulaşmış durumdalar. Sanırım bir de Uzun Hikâye Öykü Seçkisi çalışması yürüyor bir yerlerde. Acaba diyorum, Uzun Hikâye’nin 3 yılı açan birikimi içerisinde bu türden derlemeler yapmaya elverecek başka şeyler (haikular, seçme çeviriler, denemeler, vs.) var mıdır? Böyle bir çalışma yapmak Uzun Hikâye’yi yeniden düşünürken doğru soruları sormamıza yardımcı olur mu?
Re: E-Kitap Cephesinde Yeni Bir Şeyler Var
E-kitabın kısa vadede geniş kitlelere ulaşması pek mümkün görünmüyor; ancak uzun vadede sanıyorum epey yaygınlaşacak. İnternet gazeteciliğinin ilk başladığı dönemlerde de benzer tartışmalar vardı. Bir dönem basılı gazetelerin ortadan büsbütün kalkacağı ve haberlerin salt internetten takip edileceği konuşuluyordu. Böylesine bir durum henüz bütünüyle gerçekleşmediyse de geleneksel gazeteciliğin gerileme sürecine girdiği açık. E-kitap, belli bir sistematiğe oturtulana kadar en az zarar/en çok kâr denemelerine maruz kalacak tabi. Ticari risk almak istemiyorlar doğal olarak ama öte yandan da ne de olsa yeni bir pazar gözüyle bakılıyor.
Re: E-Kitap Cephesinde Yeni Bir Şeyler Var
Birkaç yıldır e-kitap projelerini ben de yakından takip ediyorum. Eren'le bu işin farklı boyutlarını epey münazara etmişliğimiz de var. Öte yandan şu anda beni, medium'un piyasadaki değeri ve konumundan çok, onunla neler yapabileceğimiz ilgilendiriyor. Bunun için ilk adımları atmadan bir şey söylemek olanaklı görünmüyor yine de.
Son olarak, işin tasarım ve tanıtım boyutları daha çok kafamı kurcalayan bugünlerde.