UzunHikâye Öykü, inceleme, eleştiri



Duyduk Diyin, Duymadık Demeyin!

13 Nis 2014
oktay

Sevgili uzunhikaye sakinleri,

Şimdi bir şeyler yazacağım ama ne yazacağımı ben de bilmiyorum. İnsan "ev sahibi" olmayınca doğru düzgün şekilde davet etmeyi de beceremiyor galiba. İşte benim gibi kendisine dört duvar arası dar gelenlerdenseniz bu davet işlerini de hakkınca beceremiyorsunuz. Aslında bu işi ilk kez yapıyor değilim; mesela daha önce uzunhikayede bir davetiye yazmışlığım var.Yine dört duvar arasına sığmamıştım da pılımı pırtımı toplayıp kalıntılara taşınmıştım. Ama o zaman da Barış Acar"davetiye yerine çağrı olsa icabet ederdim"diyivermişti yazdıklarımı görünce. Demek ki, zor zanaat bu davetiyecilik...Yol yordam bilmek gerek...

Neyse, bu kez "Bir davetiye yazsana" diyen Barış Acar oldu. Yok, yok... "Davetiye yaz" der mi hiç, tükürdüğünü yalar mı hiç? Davetiye değil ama "Uzunhikaye 'ye bir tanıtım ve çağrı metni iyi olabilir"dedi. Smile Beni de biraz tanıyorsunuz, ben de tükürdüğünü yalayacak tiplerden değilim öyle. İnadım inat. Bu yazdıklarıma davetiye denir!

Şimdi davetiyemin en sıkıcı kısmına geldim. Bir felsefe forumu açıldı. Bu işlerden anladığım söylenemez, siteyi açarken pek çok teknik zorlukla cebelleştim ama nihayetinde güç bela bu işi kotardım, en azından site yayında, ki "kotardım" dediğim bukadarcıktır. Smile Aslında uzunhikaye'nin bir kaç sürekli ve aktif üyesini özel mesaj ile durumdan haberdar etmiştim.Ancak Barış 'ın bir kaç cesaretlendirici cümleden sonra "Çağrı metni iyi olabilir" demesi beni ayartmaya yetti ve işte bunları yazıyorum . Ama tekrar ediyorum, bu yazdıklarıma çağrı metni denmez, ne dendiğini hepiniz biliyorsunuz!

Ezcümle, bu kapısız-çatısız alanın tüm göçebelerin yersiz-yurtsuzluğu olması dileğiyle.

Kategori:

Re: Duyduk Diyin, Duymadık Demeyin!

Ben forumu ucundan ısırmaya başladım bile. İlkin Estetik ile elbet. Ardından da Nietzsche'yi görüverdim. Meraklısına ve de kötü tanıtımlar yerine özgün düşünme çabalarıyla iz sürmek isteyenlere tavsiyemdir.


Re: Duyduk Diyin, Duymadık Demeyin!

Felsefe dendiğinde hep sıranın ardında durmaya çalıştım. Pek bir şey anlamadım uzun, karmaşık, yaşamı tanımlamaya soyunan anlatılardan. En sonunda benim kafam almıyor bu kadarını, ben otların daha kısa olduğu meralarda otlarım, dedim bıraktım uzayıp gidenleri. Arada Nermi Uygur, Fernando Savater (daha birkaç ad sayabilirim) gibi, dediklerini anladığım, anladığım diye, yoksa bu anlattığı felsefeden başka, uzak, dedikodumsu şeyler midir kuşkusuna kapıldığım okumalarım oldu. Her neyse. Şunu ekleme zorunluğu duyuyorum, anlayamıyorum diye "koruk" dememeye çalıştım.

Bugün de felsefenin anlaşılabilir bir anlatımının ihtiyaç olduğunu savunuyorum. Sürekli adı uzun, çapraşık felsefecilerden alıntılarla, önce kendi anlamayan, netlikten uzak bir çabanın her şeyi daha da karmaşık hale getireceğini düşünüyorum.

Oktay'ın Uzun Hikaye'de "can alıcı noktaları" vurgulayan yaklaşımları oldu hep. Bize bu felsefe konusunu da daha anlaşılır ve görünür kılacağını umuyorum.

Çabalarında kolaylıklar diliyorum tabii ki. Bu bir paylaşım ve ekip işi. Tek tuğla ile yapı ne kadar olur? Kendi adıma, elimden gelen katkıyı sağlamaya çalışacağım. (karınca yükü kadar da olsa)


Re: Duyduk Diyin, Duymadık Demeyin!

Bu forumun açıldığını Oktay'ın mesajıyla öğrendiğimde -sanırım bencilce- bir sevinç duydum: uzunhikaye'yi internette keşfettiğimde bir yandan çok mutlu olmuş, öte yandan yapılan bunca okumaya, tartışmaya sıcağı sıcağına yetişemediğim için hayıflanmıştım. Burada geçirdiğim birbuçuk sene içinde herkesin desteğiyle ne çok adım attığımı fark edince şimdi felsefe üzerine eğilen yepyeni bir alana kavuşmanın ne kadar güzel bir şey olduğunu çok iyi anlıyorum. Eh, bir kolumuzdan uzunhikaye tutuyordu, öteki kolumuz da forumfelsefe'ye emanet diyelim - Oktay'ın çabasına sağlık! =)


Re: Duyduk Diyin, Duymadık Demeyin!

Filozoflar Hakkında Bilgiler ana başlığının altındaki yazılar ağırlık Ahmet Cevizci'nin Felsefe Tarihi'nden olmak üzere alıntı,oradaki metinler benim anlatımlarım değil. O başlık altında sadece anlatımı daha anlaşılır kılmak için metinler farklı renklerle vs. düzenleniyor. Ahmet Cevizci yi tercih etmemin sebebi onun anlatımlarının hem daha sade hem daha bütünlüklü hem de yaptığım aramalara göre internet ortamında nadir rastlanılır, hatta bulunmaz olmasıdır. internet ortamında felsefi içeriğin birbirini tekrar ettiğini ve felsefenin ucuz bir etkinliğe dönüştürüldüğünü, online alanda özellikle felsefe ekibi sitesinin kapanması ile nitelikli bir felsefe forumuna ihtiyaç olduğunu düşündüğüm için bu işi ciddiye alıyorum. umarım bunun altından kalkabiliriz.

özellikle yeni kuşak filozoflara gelene dek ağırlık Ahmet Cevizci'ye verilecek ancak diğer bölümler gibi bu bölüm de tüm kullanıcıların paylaşımına açıktır. Özgün bulduğunuz ve önemli olduğunu düşündüğünüz tüm alıntıları Filozoflar Hakkında Bilgilerana başlığı altında paylaşabilirsiniz.


Re: Duyduk Diyin, Duymadık Demeyin!

Oktay,foruma sadece bir göz attım.Yakında okumaya başlayacağım.Elinize sağlık