UzunHikâye Öykü, inceleme, eleştiri



Mesel

15 Tem 2010
melike şenyüksel


Gözleri tüm ihtişamıyla yanı başından geçen ahtapota ilişince, kendini gülmekten alamadı balık.

“Seni duvardan duvara vurup parçalayacaklar bunu bil, kollarına güvenme hiç…”

Yeniden bir araya geldiklerinde ikisi de uzun bir şölen masasının başmisafiriydi. Bu kez hiçbir şey söyleyemedi ahtapota çünkü onu göremiyordu. Büsbütün tuza gömülmüştü balık.

Kategori:

Re: mesel

Balıkla ahtapotun ilişkisini mazlumla zalimin ilişkisi olarak düşünebilir miyiz? "Seni duvardan duvara vurup parçalayacaklar bunu bil, kollarına güvenme hiç..." cümlesini de, bu bakış açısıyla, mazlumun ilahî adaletin tecellisinden duyduğu mutlukluk olarak okuyabilir miyiz? Balığa zor zamanlar yaşatmış güçlü kolların ahtapotun kaderini değiştiremeyecek olmasına seviniyor balık. Oysa ilk bakışta ilahî adalet gibi görünen şeyin daha muktedir bir zalimin uyguladığı zulüm olduğunu anlıyoruz sonunda.

Ben böyle okudum "mesel"i. Lâkin meselin adının neden küçük harfle başladığını anlayamadım.

Melike Şenyüksel'in eline sağlık.


Re: mesel

Başlık dikkatsizliğime gelmiş sadece :)Hemen düzeltiyorum.

Öyküye ilişkin değerlendirmelerin için teşekkürler Eren. Evet tamamen düşündüğün gibi bir yaklaşım söz konusu öyküde. Çift parantezli bir işlem var yani zulüme ilişkin.Onları birleştiren fon ise bir yemek masası oldu. İkisi de yeni zalimlerinin karşısında, süslü servis tabaklarının içinde eşitlendi.


Re: Mesel

Böylesine evrensel bir mesajı beş cümleyle yansıtmak her yazarın başarabileceği bir şey değildir, diye düşünüyorum. Ama bağışlayın, bu bir öykü müdür? Aynı soruyu Kafka'nın bazı yapıtlarını okuduğumda da sormuştum. Cahilliğime verin.
Teşekkürler Melike Şenyüksel.


Re: Mesel

nuridem dedi ki:
Böylesine evrensel bir mesajı beş cümleyle yansıtmak her yazarın başarabileceği bir şey değildir, diye düşünüyorum. Ama bağışlayın, bu bir öykü müdür? Aynı soruyu Kafka'nın bazı yapıtlarını okuduğumda da sormuştum. Cahilliğime verin.
Teşekkürler Melike Şenyüksel.

Mesel'e ilişkin değerlendirmelerinizden dolayı teşekkür ediyorum. Sorunuzun yanıtını ise çok sevdiğim bir alıntıyla vermek istiyorum:

“Kısa öykü, gücünü yer vermemekten alır, hüneri indirgemekte yatar. Kısa öykü yazarı için ima etmek, açıklamaktan daha önemli, yer vermemek vurgulamaktan daha içeriklidir.”
Wolf Dietrich Schnurre


Re: Mesel

nuridem dedi ki:
Ama bağışlayın, bu bir öykü müdür? Aynı soruyu Kafka'nın bazı yapıtlarını okuduğumda da sormuştum.

Bu konu öykü türü içinde çokça tartışılan bir konu. Tartışmaların belli başlı yönlerini ele alan birkaç makale için bkz.: kısa öykü kuramı üzerine makaleler

Bir de "kısa kısa öykü" için şu başlıktaki tartışmalara bakılabilir: kısa öykü, kısa kısa öykü ve tartışmalar


Re: Mesel

Mesel isimli öyküm, Aydın Şimşek'in kısa öykü üzerine yazdığı: "Bebek Patikleri" isimli kitabında yer alıyor. Kitap taze, Kanguru yayınlarından.
Kısa Öykü kuramı üzerine bir ilk olan kitapta, özellikle bu alanda çalışma yapanlara, dünya edebiyatında ve bizdeki Kısa Öykü serüveninin tüm boyutlarına işaret ediliyor ve deneysellikle yaratıcılığın özgürleştirici edimleri öne çıkartılıyor.Meraklısına...


Re: Mesel

Tebrikler Melike. İnternette kitabın linkini aradıysam da bulamadım.


Re: Mesel

Teşekkür ederim Cihan. Kitabın dağıtımına yeni başlanmış. Sanırım önümüzdeki günlerde net üzerinden de ulaşılabilir.


Re: Mesel

Bebek Patikleri başlığı Kısa Kısa Öyküler üzerine tuttuğumuz notlarda çevirilen Hemingway'in öyküsünü anımsattı. Kitabı merakla bekliyorum.

Mesel'in güzel bir örnek oluşturduğuna eminim.


Re: Mesel

Teşekkürler Barış. Kitabın ismi tam da Hemingway'in öyküsünden esinlenerek düşünülmüş zaten.