UzunHikâye Öykü, inceleme, eleştiri



Yeni Öykü Kitapları - Şubat 2014

02 Mar 2014
Mehmet Sürücü

Son zamanlarda okumalarımı hemen hemen bütünüyle öyküye ayırmaya başladım. Öykünün içine kıyıdan köşeden bulaşmalarım, geri dönüşsüz bir ilişkiye dönüştü. Yanında pek çok şey de değiştirdi doğal olarak.

Türk öyküsünü dönemlere ayırmak bir adet. Bundan yola çıkarsam, baktım ki, okumalarım bu güne kadar genelde, 60 kuşağı etrafından pek ayrılmamış. 70’li yılların ikinci yarısından sonra başladı okuma yolculuğum. Kesintisiz bu günlere erdi. Bunu belirtme gereğim, uzun bir zaman da olsa, darmadağınık okumaların hiç de verimli olmadığını vurgulamak. Keşke daha başlarda bir yere (öykü gibi) yönelseydim diye hayıflandığım olmuyor değil. Neyse.

Bu başlığı açma nedenim, yapabildiğimce sürdürmeye niyetli olduğum, ağırlıklı olarak günümüz öykü kitapları okumalarımdan, etkilendiklerimi kısa-uzun notlarla paylaşmak. Bunun yanında da, bu türde okuduğunuz, önerebileceğiniz öykü kitapları için ricada bulunmak.

Şubat ayı dökümü şöyle; (Bir kitap daha bitecekti de, ayın, 28’inde biteceği tuttu.)

  1. Siyah-Beyaz, Vüs’at O. Bener
  2. Dost-Yaşamasız, Vüs’at O. Bener
  3. Memurun Ölümü, Anton çehov
  4. Entipüften Bir Adam, Anton çehov
  5. Geçen Sene Doğanlar, Onur çalı
  6. Ayna Çarpması, Murat Yaşar
  7. Ara Nağme, Fuat Sevimay
  8. Avcısını Taşıyan Ceylan, Erkan Aslan
  9. Hülya Saat, Senem Dere
  10. Yağmur Gölgesi, Senem Dere

Bu adı geçen kitaplardan, Vüs’at O Bener’inkileri geçiyorum. Bilen biliyor. (Sırada Mızıkalı Yürüyüş-Kara Tren ve Kapan var. Siyah-Beyaz ve Dost-Yaşamasız tam anlamıyla beni savurdu gitti. Daha sonra belki bir şeyler söylenebilir.)

10 kitaptan bana göre, tek öykü değil de, kitabın bütünü olarak öne çıkan, Geçen Sene Doğanlar, Yağmur Gölgesi’ile Ayna Çarpması oldu. Üç kitabın tümü de, tad veren okumalardı. Tabi ki içlerinde moduna giremediğim, duygusuna uzak, eksik kaldığım öyküler oldu. Ama bunun önemi yok bana göre.

Diğer yandan,

Ara Nağme’de; Sen Bana Kapalıçarşı(nefis bir öykü. İlk kez böyle bir şey okudum. Çok değişikti. Fazla ipucu vermeyeyim. Tadı kaçmasın), Deli Babam Ölmüş, Emel’i Beklerken, Kefal ve Balıkçıya Yancı Olan Kahraman,

Avcısını Taşıyan Ceylan’da; Annem Harikalar Diyarında ile Avcısını Taşıyan Ceylan, öykü olarak etkilendiğim, beğendiklerimdi.

Kısaca geçen ay tümünü okuduğum, Ethem Baran’ın öykü kitaplarından söz edeyim. 5 öykü kitabı var bende. Tümü de bu kadar diye biliyorum.(Umarım ömrü uzun olur da bunlar 200-300 olur) Genelde okuduğum öykü kitaplarında, etkilendiğim öykülerin yanlarına işaret koyarım. Baktım, sadece bir öyküde; Artık Paçalarım Çamur Olmuyor’da işaret var. Onu da Uzun hikaye’de paylaşmayı düşündüğümden koymuştum. Bundan şu çıkıyor, öykülerin hepsini beğendim ve onlardan etkilendim. Anlattıkları benim frekansında, duyarlılığında olduğum, beni etkileyen şeyler.

Neyse. Şimdilik bu kadar.

Yeni öykücülerden, okuyup da etkilendiğiniz varsa, paylaşırsanız sevindirmiş olursunuz.

Kategori:

Re: Yeni Öykü Kitapları

Hem liste hem de girişim için teşekkürler. Keşke adını andığınız öykülerden birer ikişer Bir Nefeslik Ara'da tattırsanız. Ne zamandır öykünün izini yitirdik Uzun Hikâye'de. Belki böyle böyle yeniden ısınmaya başlarız...


Re: Yeni Öykü Kitapları

Bir seferberlik başlatalım. Öykü okuma, çekiştirme seferberliği. Adı geçen kitaplardan birer ikişer öykü hazırlamaya söz veririm.


Re: Yeni Öykü Kitapları

Ben varım. "Varım" diyenler Mehmet Sürücü'nün eline mum diksin.


Re: Yeni Öykü Kitapları

Evet,ben de varım.


Re: Yeni Öykü Kitapları

Ben yalnızca, korkarım ki, ben olanım.


Re: Yeni Öykü Kitapları

Barış Acar kendini zorlayarak da olsa, daha anlaşılır bir yanıt veremez mi? Önemli tabii ki!


Re: Yeni Öykü Kitapları

Bu arada ne çok dilsel çıkmaza sürükleniyor her şey. Post-Gezi sendromu mu desek buna? Smile

Şunu demek istemiştim kutsal vahyin diliyle; her zaman burada, yanınızdayım elbet, ama işte saf isteme olarak ben ne kadar katılabilirim size, neler eksik kalır geriye bilemem.


Re: Yeni Öykü Kitapları

Aşağıdaki linkte Emel'i Beklerken öyküsü var. Seslendirilmiş.
http://www.anlatici.com/2014/03/fuat-sevimay-emeli-beklerken.html


Re: Yeni Öykü Kitapları

Merhaba,

Yeni dönem öykü kitapları, özellikle türk edebiyatı söz konusu olduğunda çekimser yaklaştığım kitaplar. Öykü en sevdiğim tür, okumaktan daha fazla haz aldığım başka bir tür yok diyebilirim, öykünün günümüzde ivme kazanmış olması, yeni kitapların, yazarların çıkması da harika, ama nasıl diyeyim, yeni dönem öykücülerin eserlerinde fazlasıyla öğrenilmiş yazarlık cümleleri var. Çok okumuş ve işin tekniğini çözmüş gibi duruyorlar, bir şey hep eksik.

Fazla yeni sayılmasa da, son zamanlarda benim yeni keşfettiğim genç bir yazar olan Judith Hermann'ın kitabı "Yaz Evi, Daha Sonra" çok beğendiğim öykü kitaplarından biri. (Metis Yay.) Üstelik bu muhteşem kitap sadece 3 tl. Smile


Re: Yeni Öykü Kitapları

""
Perdeyi kapatıp mutfağa doğru yürürken, insan denen canlının en iyi kasabalarda tanınabileceğini ve burada yaşayacaklarımın ruhumda derin izler bırakacağını şimdiden anlamıştım...

Ercan Kesal'ın Peri Gazozu'nu okudum bugün."Bir Zamanlar Anadoluda"yı izleyenler hatırlayacaktır, Ercan Kesal hem filmin senaristi hem de muhtarı oynayan oyuncusudur.

Anadolu'daki kadın cinayetleri, yaşanan aile içi şiddet konuları dışında, meslek yaşamındaki tüm gözlemleri okumanın bana ilginç gelen yanı; bugüne kadar öğretmen, aydın vb tiplerle yaşayanlar üzerinden kurulan koşut dışında kadavralar, otopsiler ve cinayetler üzerinden -bir yanıyla ölüler üzerinden- Anadolu'ya, taşraya bakmanın ilginçliği oldu.

Tanıl Bora'nın "Taşraya Bakmak" kitabını anımsadım, kitabı okurken, bir de taşrada geçen 5 yılımı. Kitabın öykü formunda başlayıp, anlatıya dönüşen kurgusu, yazarın senaristliğinin de verdiği deneyimle ilginç bir hal almış. Yazarın gençliğinin de rastladığı Anadolu'da yeşeren sol hareketlerin ve devletin tutumunun da sık sık anıldığı, yazarın deneyimleriyle ve o günlere dair anılarıyla bir devlet doktorunun gözünden Geçmişin Taşrasını okumak, iyi bir pazar okuması olarak aklımda kalacak.