UzunHikâye Öykü, inceleme, eleştiri



Umut Mavide Kısa Film Daktilo Dergisi Röportajı

08 Haz 2010
Daktilo Dergisi

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğrencilerinin çekmiş olduğu UMUT MAVİDE adlı kısa filmin Yönetmeni CİHAN ENGİN PUSULUK ile kısa bir söylesi gerçekleştirdik. .


Senaryo = Cihan Engin Pusuluk – Çağdaş Özer – İlkay Berber Oyuncular = Zeynep Işık – Onur Güney

Filmin Konusu : Teknolojinin giderek yaşamımıza hakim olduğu günümüz toplumunda aslında herşeyin o kadar da mükemmel olmadığını en önemlisi de teknik gelişmelerin insan ilişkilerine verdiği zararları gözler önüne seren bir film.Kapitalizmin bunalımlı şehirlerinde çıkmaz sokaklarda sıkışan insanların çıkışı aramasını anlatan film griliklerden MAVİYE açılmayı vurguluyor.

Daktilo Dergisi: İlk Yönetmenlik Deneyiminizi Bu Filmle Gerçekleştirdiniz. Daha Önce Hangi Görevlerde Bulundunuz ?

Cihan Engin:Klip setlerinde asistanlık yapıp , arkadaşlarımın kısa film projelerinde çeşitli pozisyonlarda görev aldım.Sinema atölyesi çalışmalarına katıldım.Bunlar sayesinde set ortamına alıştım ve ekip çalışmasını öğrendim.Çünkü ciddi bir proje yapabilmek için iyi bir ekibiniz olmalı.Ve bu ekip koordineli bir şekilde çalışabilmelisiniz. Bunların yanında bir de izlediğiniz filmlerin etkisi oluyor.

Daktilo Dergisi: Ülkemizde Genç Sinemacılara Verilen Destek İle İlgili Ne Düşünüyorsunuz ?

Cihan Engin: Genelde herkes destek olduğunu söylemekte.Ama teknik konularda hiçbir studyo yardımcı olmuyor. Bir çok dizinin finalinde teşekkürler kısmını görürüz. Orada “İstanbul Emliyetine Teşekkürler” yazar. Bizler genç sinemacılar olarak çekim izni almak için karakola gittiğimizde bizi başlarından göndermek için çeşitli bahaneler sunmaktalar. Onlarca sponsor ismi geçer ama kimse kar getirmeyeceğini düşündüğü projeleri desteklemez. Projenin kalitesi değil bırakacağı kar önemlidir onlar için. Malum Türkiyemizde sanata sanataçıya sunulan desteği herkes biliyor.

Daktilo Dergisi: Filminiz O’na diye başlamakta.O’nun herhangi bir anlamı var mı?

Cihan Engin: Her insanın hayatında bir ‘O’ vardır.Bu filmde tarafımca O’na yapılmıştır.

Daktilo Dergisi: Film Ekibi Birbirini Nasıl Buldu ?

Cihan Engin: Hepimiz farklı şehirlerden üniversite okumak amacıyla çanakkaleye geldik.Üniversite okumanın dışında bizi birbirimize yakınlaştıran başka şeyler de oldu.Farklı şeyler yapma isteği gibi.

Daktilo Dergisi: Çanakkale Halkı Çekimlere Nasıl Tepki Verdi ? Destekleyen Oldu mu ?

Cihan Engin: Çekimlerimizi Biga , Şevketiye ve Karabiga’da gerçekleştirdik. Halktan olumsuz bir tepki almadık.Aksine bize çekimler sırasında yardımcı oldular.Teknelerini kullanmamıza izin verdiler ve figürasyon olarak da birkaç sahnede yer aldılar. Bunun yanında bir pansiyon ve fotoğrafçıdan sponsorluk desteği aldık.

Daktilo Dergisi: Çekimler sırasında sizi en çok zorlayan neydi

Cihan Engin: Bizi en çok zorlayan zaman problemi oldu.Kamerayı kiraladığımız yerle bu konuda sorunlar yaşadık.Çünkü büyük bütçeli bir iş yapamadığınız için hatır gönül işleri yapmak zorunda kalıyorsunuz.

Daktilo Dergisi: Amatör Bir Ekip Film Çekmeye Karar Verdiğinde Genelde Maddi Konularda Sıkıntı Yaşarlar. Siz Bu Problemi Nasıl Çözdünüz ?

Cihan Engin: Bence kısa film çekmenin en zevkli taraflarından biri bu.Küçük bütçelerle güzel işler çıkartmaya çalışmak.Bazı kısa filmciler bu sorunu sanki sadece kendileri yaşıyorlarmış gibi çok büyütüyorlar fakat kısa filmcilerin yaşadığı genel bir problem bu.Bazı konularda sponsor desteği almamıza rağmen çoğunlukla harçlıklarımız devreye girdi.

Daktilo Dergisi:İlerisi İçin Projeleriniz Neler

Cihan Engin: Bir belgesel projem var.Yine aynı ekibimizle bazı projelerimiz olacak.Bunun dışında haziran ayında romanı çıkacak bir arkadaşımla birlikte uzun metrajlı bir film projemiz var.

Daktilo Dergisi: Dergimiz aracılığı ile seyircilerinize ve dergimiz okurlarına iletmek istediğiniz birşey var mı ?

Cihan Engin: Vakitlerini ayırıp filmimizi izleyen herkese çok teşekkür ediyorum.Ve son olarak da Çağdaş Özer , İlkay Berber , Onur Güney ve Zeynep Işık’a bu projede yer aldıkları için ayrıca teşekkür ediyorum. Onlar olmasa bu proje gerçekleşmezdi.

Daktilo Dergisi güncel olaylara olan muhalif tavrıyla ilgimi çeken ve takip ettiğim dergilerden biri ve böyle bir röportaj teklifi beni çok sevindirdi tekrar teşekkürler.

DAKTİLO DERGİSİ
İzlemek için

http://www.emektardaktilo.net/2010/05/21/umut-mavide-kisa-filminin-yonetmeni-ile-kisa-bir-soylesi-gerceklestirdik.html

Kategori:

Re: Umut Mavide Kısa Film Daktilo Dergisi Röportajı

Fİlmin yönetmenini, emek veren herkesi kutluyorum. Bir ilk film üzerine konuşmak zor, destek vermek ise en doğru olanıdır diye düşünüyorum. Filmde kullanılan müziğin, "T.Albinoni - Adaccio"nun, çok fazla filmde kullanıldığını gördüm. İlk aklıma gelen de Kafka uyarlaması olan [url=http://tr.wikipedia.org/wiki/Dava_(film)]"The Trial" (Dava)[/url]. Sadece bu konuda tekrara düşüldüğü yönünde bir eleştirim olacak. Tekrar tebrik ediyorum genç arkadaşlarımızı, belgesel projesini hevesle bekliyorum.


Re: Umut Mavide Kısa Film Daktilo Dergisi Röportajı

desteğiniz için teşekkürler. Evet ilk film olması net bir değerlendirmeye izin vermiyor. Sahnelerin çok uzun olması benim ilk aklıma gelen eleştiriydi. Filmin yeni bir montajı yapılacak biraz daha değiştireceğiz kurguyu. Ozaman daha güzel olacağını düşünüyoruz. Tekrar Teşekkürler