UzunHikâye Öykü, inceleme, eleştiri



Sanatın Politikası Dosyası

02 Eyl 2013
Barış Acar

Sanatın varlık koşulundan kaynaklanan siyasi bir konumlanmanın mümkünlüğü estetik teoride her zaman tartışma konusu olmuştur. Ne var ki, sanat ve siyaset ilişkisi söz konusu olduğunda genellikle tartışılması tercih edilen şey bu değil, politik angajman, sanatçı bağlılığı, özerklik vb. başlıklardır. Gezi Direnişi'niyle birlikte iyiden iyiye yaygınlık kazanan "politik sanat" tartışmalarının arasında bu noktayı anımsatmak ve yeni teorik açılımlarla sanatın politikası için olanakları araştırmak neredeyse bir zorunluluk halini almıştı.

Varlık dergisinin Eylül sayısı için hazırladığımız "Sanatın Politikası" dosyasının çıkış noktası buydu.

Kısa bir zaman aralığında oldukça geniş kapsamlı olan bu konuyu satırbaşlarıyla da olsa ele almayı denedik. Bir kısmını başardık, bir kısmını başaramadık. Sonuçta şöyle bir tablo çıktı ortaya:

  • Duyulur Olanın Dağılımı: Siyaset ve Estetik – Jacques Rancière
  • Rancière’in Dersi – Slavoj Žižek
  • Bilginin Kinizmi – Peter Sloterdijk
  • Alain Badiou’nun Olay Felsefesi ve Gezi Ruhu’nun Hakikati – Cengiz Erdem
  • Sanatın Politikası Nasıl Kurulur? – Barış Acar
  • Ezra Pound’un Poetik Politikası – Thomas H. Jackson
  • Amerika’da Deneysel Müzik Tarihi – John Cage
  • Virtüözite ve Devrim – Paolo Virno
  • Marina Gržinić ile Söyleşi

(Tek tek yazılarla ilgili detaylar için: Varlık - Eylül)


Konuyu siyaset felsefesinden bilgi teorisine, şiirden müziğe dek tartışmayı hedefleyen bu dosyada olmasını istediğimiz, ancak zaman darlığı yüzünden yetişmeyen başlıklar da oldu.

Örneğin, Gerald Raunig'in Occupy eylemleri üzerine yazdığı "Moleküler Devrim" (İng./ Alm.) makalesi aktivizm ve sinik akıl arasındaki dengeyi değerlendirmede önemli bir yazıydı. Aynı zamanda Türkiye'de bu konu üzerine giden araştırmacıların "Estetik-Politik Eylem" kavramsallaştırmasını yeniden ele almak da yerinde olacaktı. Bunun dışında Ranciere'in son kitabı olan Aisthesis ve Badiou'nun Inestetik'indeki kavramlaştırmalar üzerine daha kapsamlı analizler yapmak ve Jean-Luc Nancy'in çağdaş sanat üzerine çözümlemelerine ve etik yaklaşımları daha derinlemesine ele almak için Hagi Kenaan'ın The Ethics of Visuality: Levinas and the Contemporary Gaze incelemesine göz atmak gerekiyordu. Ayrıca, Avusturyalı avangard şair H.C. Artmann'ın estetik yaklaşımına odaklanan Marc-Oliver Schuster'in H. C. Artmann's Structuralist Imagination a Semiotic Study of His Aesthetic and Postmodernity kitabından onun poetik tutumuna odaklanan bir bölüm dosyaya önemli katkı sağlayabilirdi.

Kuşkusuz bunlar önümüzdeki sürece kalan ödevler olarak bizi bekliyor. Sanatın politikasını inşa etmek için önümüzde büyük bir külliyat duruyor.

Kategori:

Re: Sanatın Politikası Dosyası

Dergiyi az önce aldım. Evin en uzak, ücra köşesine kaçtım.(yok aslında öyle bir yer de, olduğunca uzak, olduğunca ücra)

Dergiyi şöyle bir taradım, bir parça sıraladım okunacakları, başlıklara, yazana göre.

Varlık bana sorun çıkaran bir dergi. Sorun şu ki; bir ay gibi bir sürede de olsa, bitirmekte zorlanıyorum. Geçen ayın dergisinden okunamayan yazılar var daha. Bu da öyle olacak gibi duruyor. Başına oturup, bitirene kadar bir dergiyi okumak da okuma geleneğime uymuyor. Ne diyelim; Hayırlısı olsun.

Barış Acar'ın "Sanatın Politikası Nasıl Kurulur?" yazısıyla başlayacağım. Umarım yazıları sırasına göre okumak bir şey ifade etmiyordur.

Sanatın Politikası dosyasının işleniş derinliği,bir şey söyleyebilme vazifesi yüklüyor bence. Seçilen yazılar iştah açıcı.


Re: Sanatın Politikası Dosyası

Ben de dergiyi okumaya başladım. Cengiz Erdem'in,"Alain Badio'nun Olay Felsefesi ve Gezi Ruhu'nun Hakikati" makalesi gayet iyiydi.

Gezi'ye, A.Badiou'nun gözüyle bakmak hayli ilginç. "Olay, yeni bir dünya yaratmaz, daha ziyade yeni bir dünyanın olasılığını yaratır." sözünün merkezinde değişenin olgulardan çok olgulara bakışımızın ya da bu bakışı oluşturan dışsal etkilerin varlığıyla ilgili çok iyi bir makaleydi.

Yazıyı okuyup düşünürken de yine yazıdan bir alıntı aklımda dolanıp duruyor:

""
Theodor Adorno'nun terimleriyle ifade edecek olursak, "özgürlük, gaza basmaktan ziyade frene basmayı bilmektir," çünkü bazen insan özgür olmayı bilmek için hakikaten de yavaşlamalı ve hatta durup düşünmelidir. Özgürlük zaten var olan fakat görülemeyen engelleri görmeyi, engellerin etkisini engellemek ise onları doğru zamanda doğru yere koymayı (o yerde görmeyi) gerektirir.Zizek'in Paralaks adlı kitabında "gerçeklik algımızı değiştirmek gerçekliğin kendisinde de bir değişime sebep olur." sözlerini hatırlayacak olursak Adorno'nun ne demek istediğini idrak etmemiz kolaylaşacaktır.


Re: Sanatın Politikası Dosyası

"...Varlık bana sorun çıkaran bir dergi. Sorun şu ki; bir ay gibi bir sürede de olsa, bitirmekte zorlanıyorum. Geçen ayın dergisinden okunamayan yazılar var daha. Bu da öyle olacak gibi duruyor. Başına oturup, bitirene kadar bir dergiyi okumak da okuma geleneğime uymuyor. Ne diyelim; Hayırlısı olsun."

katılıyoum...))


Re: Sanatın Politikası Dosyası

Ziya ile konuyu yeni bir boyuta doğru açabildiğimizi sanıyorum: Gezi Direnişi'nin "Gaz Maskeli Dervişi" Ziya Azazi ile Söyleşi