UzunHikâye Öykü, inceleme, eleştiri



Saim Bugay Heykeli

15 Ağu 2008
Barış Acar

Bir haftadır ben bakıyorum, biraz da siz bakın istedim:

(Büyütmek için resmin üzerine tıklayın.)

Kategori:

Re: Saim Bugay Heykeli

heykeli bana gösterdiğin ilk gün bu heykelin bana neler düşündürdüğünü söylemenin bir fırsatını bulamadım,sonrasında da kudurmuş gibi çalıştığım ve yorgunluğumun acısını senden çıkardığım için de gene fırsatını bulamadım.
şimdi de heykel burada çıktı karşıma fırsat bu fırsat dedim bende;
bize benziyor bu heykel, ikimize, hem apayrılar hem de bir arada... El salla


Re: Saim Bugay Heykeli

Barış'ın dediğini yaptım. Biraz da ben baktım. Ama değil bir hafta, 58 hafta baksam gördüğümün ötesinde bir şey söyleyemem. üzerine bastğı taşa sımsıkı tutunmuş iki ayağın üzerinde uzun kemiklerle ilerleyen bir yaba, ya da çiçek! Bunun için biraz resim, heykel bakmayı bilmek gerekiyor herhalde. Sanat tarihi okuyor, dersleri ağır, şu zaman şuraya gelemez, bu zaman buraya gidemez. Oturur ders çalışır, üstüne varmayalım, dedik de n'oldu. Sen tut, Sanat tarihi oku, sonra da topu bize at. İyi valla!


Re: Saim Bugay Heykeli

Yaba benzetmesi müthiş oldu bence. Demek tarih falan okumaya lüzum yokmuş! Wink


Re: Saim Bugay Heykeli

Sahi mi? Ben anlıyorum aslında görsel sanatları incelemekten. Eğer onu yabaya benzetirsek, o zaman ben yabanın üretimi simgelediğini düşüneceğim. Ama bu yaba neden gök yüzüne açmış ellerini oradaki birilerine yakarır gibi? Evet, heykelin yapılış amacı bana bu soruyu sordurmaksa eğer, bilmiyorum, ne demeli.


Re: Saim Bugay Heykeli

Sanat tarihi öğrenimim boyunca şunu gördüm ve kızdım çokça: İnsanlar bir şeye nasıl bakılacağını, ne düşünmeleri gerektiğini öğrenmek istiyorlar adeta.

"Şu mesafede durmalısınız, önce derin bir nefes alıp gırtlaığınızı temizlemeli, sonra da zıplayarak esere doğru yaklaşmalısınız. Ardından eserin yaratıcısını, dönemini, üslubunu, kompozisyon ve renk değerlerini bir çırpıda söylemeli, son olarak da kısaca kendi değerlendirmenizi eklemelisiniz: Ay çok güzel olmuş!"

İnsanlara bir şeye nasıl bakmaları gerektiğini söyleyemezsiniz, söylememelisiniz. Bakmaları ve görmeleri için, karşılaşma anları için fırsatlar sunmalısınız sadece. Ola ki bu kesişme gerçekleştiğinde, gerçek anlamda sanat konuşmaya başlayacaktır.

Eleştirdiğim yaklaşım yanlışının, ülkemizde fazlaca pompalanmış pozitivizmin sonucu olduğunu düşünüyorum. Sanat eserini alımlamayı sağlayacak bir denklem kurmayı başaramadıkları sürece, maalesef beni inandıramayacaklar. Boxing