UzunHikâye Öykü, inceleme, eleştiri



Performans ve Şiir

06 Şub 2014
Barış Acar


Türkçe altyazılı versiyon için tıklayın (Videonun sol alt köşesindeki altyazı seçeneklerinden Türkçe'yi seçmelisiniz.)

Refif Ziyade aktivizmle sanatsal duruşu kesiştiren çabası yüzünden ilgimi çekiyor. Şiirin gücünü performatif sunumla güzel birleştiriyor. Çabasının önemine rağmen şiirinin niteliğini kestiremiyorum. Drama'nın sınırlarında gezinen kötü lirik gibi geliyor kulağıma. Bu yüzden şiirle daha yakından ilgili dostların fikirlerini almak istedim. Beni rahatsız eden şeyi anlayabiliyorlarsa (şayet bu rahatsızlığın haklı bir kökeni varsa) "iyi örnek" işaret edilebilir mi, dramaya ya da bu tarz liriğe yaslanmayan politik-performatif bir şiirden (Dada'nın tarihsel görüntülerini ayırarak/ günümüzde) söz edilebilir mi merak ettim.

Kategori:

Re: Performans ve Şiir

"[Ş]iirle daha yakından ilgili dostlar" kategorisine girmiyorum, ama "kötü lirik" yorumuna katılıyorum. Aklıma Oz'daki Şair karakterinin performansları geliyor. Onları daha çok beğenmiştim. Aksanı yüzünden anlamak zor, biliyorum (üstelik otomatik altyazılar da yanlış), ama İngilizceyle yakından ilgili dostların hoşuna gideceğini düşünüyorum Smile (Şiirleri yazıya da aktarmış meraklıları)


Re: Performans ve Şiir

Çok sonraları öğrendiğim bir şey var, o da "rap"in ne anlama geldiği. Rap, "rhytm and poem" demekmiş; yani 'ritmik şiir'. Bu tanım yanıltıcı olabilir. Çünkü estetik nesne olmak için ritimli olmak kaçılmazdır; yalnızca müzikte ritim yoktur örneğin, resimde de vardır... Şiirde de ritim başat öğedir. Rap'teyse bu öğe vurgulanır, öne çıkarılır. Başka bir deyişle şiire onda olmayan bir öğe eklenmez, olsa olsa ritin öğesi parlatılır.

Burada paylaşılan örneklerde çıktı "dramatikleştirilmiş" raptir, diye düşünüyorum. Bu yüzden bu videolar üzerinden başlıbaşına bir şiir tartışması yapılabilir mi, şüpheliyim.

Bence bir ürünün şiir ve şiirsel olması ayrılmalı. En azından bu ayrımın farkında olunmalı. Seslendirilen metin kağıt üzerinde nasıl duruyor ? Bir başkası onları okuduğunda aynı ritmi yakalayabilecek mi ? Olağan olarak okumalı ama o şiiri, şiire bütün boyutlarına egemen, bilinçli bir şair yazmışsa...
Bilmiyorum sorunu anlayabildim mi, derdimi anlatabildim mi ?