UzunHikâye Öykü, inceleme, eleştiri



Kuş Yuvasındaki Tahir

09 Oca 2013
Mehmet Sürücü

Bir süredir Murat Uyurkulak'ın Kuş Yuvası adlı öyküsü üzerine düşünüyorum. Bu başlığı sadece parça parça düşünülenlerin unutulmasın diye eklendiği bir "not kağıdı" gibi kullanılsın diye açıyorum.

Görüyorum ki çekiştirip durduklarım, kopuk, uzun olmayan şeyler düşündüklerim. Bir yanda bir kulağımınüzerineyatma durumu var gibi, bir yanda da aklı kurcalayan kürdanlar. Düşünülenler kesik, parça parça, arkasız. Yine de bir yerlere iliştirilmeliler.

Birkaç gün öyküyü Tahir'in diliyle, anlatımıyla yazmayı düşündüm.(hala da düşünüyorum) Birkaç gün Tahir'e bir mahkeme, onu yargılayan bir "ahlak komisyonu" kurmayı, birkaç da karakol sorgusu tasarladım.

Hatta onun için:

""
_Erkek misin, kadın mı? İkisi de mi? Bazen kadın gibi, bazen erkek gibi mi hissediyorsun? Cinsiyetsiz misin, belirli zamanlarda farklı cinsiyetlere mi bürünüyorsun?

_Kadının karşı cinsi erkek, erkeğin kadındır. Kimi zaman da(Belki de her zaman) kabul edilse de edilmese de erkeğin erkek, kadının karşı cinsi kadın oldu. Senin karşı cinsin nedir?

Siyah beyaz filmlerde bile, üzerine erkek gömleği, ayağına pantolon giyip, yüzüne takma bir bıyık, takma sakal yapıştırıp, Pazar yerinde sebze satan, Sadri Alışık’ın bile kadın olduğunu anlayamadığı, silah kuşanıp muharebe alanında kurşun atan, at koşturan, Hulusi Kentmen’de övgüler, madalyalar alan kadınlar gördük. Gördük de yadırgamadık. Tahir’in ne farkı var onlardan?

gibi sorular bile çattım.

isterseniz buraya ekleyelim, kısa, küçük de olsa dökülen kırıntıları.

Kategori:

Re: kuş yuvasındaki tahir

Devam ediyorum;

Toplumdaki saygın erkekliğin bileşenleri;
_Sert bir görünüş,
_Kısa saçlar,
_Beden alabildiğince kıl(Kara, sert ve uzun olanlar daha makbul),
_Kabadayıca bir duruş (Sert bir görünüşün dışavurumu),
_Yana eğik kasket (Kabadayıca duruşun akesuarı),
_Otuzüçlük tespih(Kabadayıca duruşun akesuarı),
_Her daim ağızda sigara. (Sigara yasağından sonra bu belki biraz sorunlu hale geldi),
_Her daim ağızda küfür.(Sertliğin dilevurumu),
_Her şeyden önemlisi, her dem hazır, çalışan, teklemeyen, dolambaçsız, okkalı bir alet. (Neyin simgesi? Bunun yanıtı biraz karmaşık. Belki de yaşam boyu süren bir “mahrumiyet”in.)

Tamamlayıcı unsurlar;
_Erkeksi oyunlara düşkünlük, (Bilardo, Okey, kağıt oyunları) (Istaka; uzun ve kaygan-Bilardo topu; Yuvarlak ve kaygan)
_Futbol maçları,(Gerek hakemle, gerekse oyuncularla, yeri geldiğinde karşı takım taraftarlarıyla kurulan her türlü beldenaşağı ilişki-çok çeşitli, çokişlevli bir boşalım mekanizması.)
_Umum yerlerdeki(Birahaneler, kahvehaneler vb.) karı kız muhabbetlerine, dudak kenarına iliştirilen “çokbilmiş-çokgörmüş bir sırıtma seviyesinde de olsa”, yeterince (muhabbeti geliştirici ve genişletici) katılım.

********
Çağdaş Kırmızı Başlıklı Kız; Tahir;

_Tahir çocukluğunda köyde yaşayan bir kız çocuğudur.
_Anne-babası(toplum-yaşam) onu ormana gönderir.(Orman ıssızdır-tehlikelerle doludur)
_Ormanda tecavüze uğrar.(Babana bile güvenme)
_Yaşadıklarının korkunçluğu, onda dolunay etkisi yaratır; dönüşüm geçirir; kendini erkek yapar.(Yaşadıklarını bir daha yaşamak istememektedir. Bunun tek yolu vardır; kadın olmamak, kadın olduğunu kimsenin bilmemesi)
_Köyden kaçar.(Yeni bir kişilik kendisini bilen, tanıyan insanların arasında olanaksızdır.)
_Sıra, kafadaki cinsiyetin dönüştürülmesine gelmiştir. Tahir yanlışlıkla kadın doğmuş, erkek ruhlu bir insan değildir, o acı çekmekten, tecavüze uğramaktan kaçmak için erkekliğe sığınmıştır. Bir sığınmacıdır. _mış gibi yapar.
_Zorunluluk ve yaşam duy(g)usal dönüşümü hızlandırır.
_Yamalı, iki cinsi de içeren bir cinsel eğilim içerisinde çalkalanır.
_Cinsiyet köprüsünün üzerinde, bir o, bir bu yana koşturan, arafta bir “yeni insan”

********

Bu dağılmayı, bu gidip gelmeleri ne toplayabilir? Aşk? Denemek gerek. Aşık olur. Aşk bir temizleyici değil mi aynı zamanda; her türlü duyguyu aklayan.

Funda çıkar ortaya, aşk da gelir ardınca.

Funda; büyümek, dal budak sarmak, demir atmak, limana erişmek, dibi bulmak, “fondip”

Tahir, Funda’nın neyine aşık oldu;

_Dünyanın bütün denizleri, ovaları ve dahi dağlarının bir özeti olan gözlerine, (Fasafiso-kendini kandırma sadece)

Aşkın ifadleri;
_Sırtında bir ürperme, (dışarıdaki “alemleri rahmetten usandıracak yağmurun etkisi)

_Kasıklarında bir kamaşma,(Kimbilir ne? Belki yeni temizlik yaptı oralarında, terleyince ıslanan pantolon kaşındırdı)

_Gözlerinin altında bir karıncalanma.(Buna yakıştıracak bir şey bulabilmek çok da zor değil.)

Sonuç; dalgalanmalar, gelgitler dönüşüyor; AŞK doğuyor.

Ama aşkları da her aşk gibi, şanslılarsa iki, (bu çok nadirdir) genelde de sayısız bedene çarpıp, dönüşür. Tahir’in bedeninde donanım uygunsızlukları vardır. Aşkları, Tahir’in önünde olmayan okkalı aletine çarpıp, savrulur. Bir şeylerin kabullenilmesi, hazmedilmesi gerekir. Ne gerekiyorsa yapılır. Ayrılırlar, tekrar bir araya gelirler. Aşkı kesip, biçip bedenlerinin olanlarına, eksiklerine uydururlar. Sevişip, karşılıklı ağlaşıp sıvı akıtırlar.

Aşk, kasıklarını kuşhanelere dönüştürür. Türlü türlü kuşlar. Kuşlar da sonuçta yemek içmek zorunda değil mi?

Aşkın en kestirme yoluna girilir, mideden geçen yola. O yol ki, kilolara, kapılardan geçmeyen bedenlere çıkar. O yol ki yüründükçe suratlar “apak düğün davulu”na dönüşür.

Her şey cıvıyor sonunda. Yumuşuyor, esniyor, eksilip, eğilip bükülüyor, gerekirse kırılıyor. Aşk da, cinsellik de, yemek-içmek de öyle. Sabahtan akşama kadar direksiyon sallayan Tahir, kuş yuvasını ihmal ediyor. Yorgunluktan sızıp kalıyor. Ama sorunlar varsa çözümler de var. Her türlüsü için hem de. Gerçekçidir Tahir. Seks Shop’ların ne işine yaradığını bilecek kadar.


Re: Kuş Yuvasındaki Tahir

Tahir'in temel özelliği zayıf karakteri sanki. Yaralandıktan sonra "silah kötüdür" demek yerine bir silah edinenlerden Tahir.

Tecavüzden sonra hikayenin kırılma noktalarının( aşık olması, kendisini açığa vurması -sadece Funda'ya-, semti terk etmesi ve öykünün açığa çıkmasını sağlayan yazardan isteği) hepsinde rahatlama ve güç isteği var Tahir'in. Bu güç isteği olmasa bir Funda'ya değil de bir Fuat'a aşık olabilirdi. Aşkı da "ben neden böyleyim" sorusunun kaçışı gibi duyrulur zaten bize. Ancak Tahir kaçışını(bilinçten isteğe) sürdürdüğü sürece tecavüz geçmişine( bu geçmişin içinde ailesi, kırlar, kuytular ve erkekler de vardır) başkaldırısını da sürdürmüş olur.

Ben öykünün merkezinin kaçışla başkaldırı arasındaki yakınlıkta aranması gerektiğini düşünüyorum.


Re: Kuş Yuvasındaki Tahir

Tahir kendi sürgünündedir başka bir deyişle...


Re: Kuş Yuvasındaki Tahir

Bu fotoğrafa nette rastladım.
belki konuya dönüşte bir esin kaynağı olur.

10264880_10204076865901140_7788803580136117771_n.jpg