UzunHikâye Öykü, inceleme, eleştiri



Toprak Işık - Azgın Tekeler

01 Ağu 2008
eren

Toprak Işık'ın son kitabı Azgın Tekeler'i okudum bu tatilde. Bildiğimiz üslubunu iyice oturtmuş ama kitabın öyküler toplamı mı yoksa roman mı olduğundan pek emin olamadım. Bana göre öykü kitaplarına göre biraz daha güçsüz kalmış. Mizah unsuru da daha az yer bulduğu için belki Toprak Işık'ın üslubunun tadına varmak, onun güzel yanını görmek için en iyi kitap değil, ama o üslubun sıkıntılı yanlarını araştırmak için uygun bir başlangıç olabilir diye düşündüm. Başka okuyan var mı Azgın Tekeler'i?

Kategori:

Re: Şu Sıralar İzlediklerimiz, Okuduklarımız Üzerine

Toprak Isik'in son kitabi Azgin Tekeler'in varligini Omer Turkes'in Radikal Kitap'taki bir yazisi dolayisiyla ogrenmistim. Yaziyi gorunce, kitabi okuyup bitirdikten sonra okumak icin yirtip yanima almistim. Gerci Internet'ten de ulasabilecegim bu yaziyi neden yanima almayi gerekli gordugumu animsamiyorum (belki de bir yolculuk sirasinda okuyabilmek icin), ama yolculuk hengamesinin icinde nereye koydugumu ve hatta bir kenara koydugumu bile unuttugum bu yaziyi ancak cantalari bosalttiktan sonra bugun okuyabildim. Meraklilari yaziya bu linkten ulasabilir.


Re: Şu Sıralar İzlediklerimiz, Okuduklarımız Üzerine

eren dedi ki:
Bildiğimiz üslubunu iyice oturtmuş ama kitabın öyküler toplamı mı yoksa roman mı olduğundan pek emin olamadım. Bana göre öykü kitaplarına göre biraz daha güçsüz kalmış. Mizah unsuru da daha az yer bulduğu için belki Toprak Işık'ın üslubunun tadına varmak, onun güzel yanını görmek için en iyi kitap değil, ama o üslubun sıkıntılı yanlarını araştırmak için uygun bir başlangıç olabilir diye düşündüm.

Daha önce Toprak Işık'ın "Halat Gösterisi" ve "Kız Ararken" kitaplarını okumuştum. Gündelik yaşamın mizahla yoğrulan öyküleri hoşuma gitmişti. "Azgın Tekeler"i yeni okudum. Bir parça düş kırıklığı yaşadığımı belirtmeden geçemeyeceğim. Önceki öykülerine göre azalan mizah ögesinin yerini bu kez absürt olaylar almış; aynı tat, aynı hava bu yolla yakalanmaya çalışılmış gibi.

Kitabın türüne ilişkin bir soru oluşmadı bende. eren kitabı eleştirirken bunu da bir sorun olarak mı düşündü acaba? Anlayamadım pek. Düşünceli