UzunHikâye Öykü, inceleme, eleştiri



Soru

21 Nis 2012
Mehmet Sürücü

""
“Pencereden bakıyorsunuz.

Pencere ilk usunuza geldiğinde pencereden ilk baktığınızda gördüğünüz sokaktan geçen insanları tıpatıp geçirtiyorsunuz pencereden sarkıttığınız sokaktan.

Ben geçiyorum diyorsunuz.
Sonra anlıyorsunuz sokaktan geçen insanları pencereye oturtuyorsunuz, bu kez siz yürüyorsunuz. Ben yürüyorum ben geçiyorum diyor penceredekiler.
Sonra sokağı içeri çekiyorlar kimsecikler kalmıyor başbaşa odanızda.
Şimdi siz bana bakarsanız siz şimdi bir penceremsi bir sokağımsı boşluktasınız. Pencere pencereliğini alıp gitmiş, sokak sokağını kim bilir nerelerde yitirmiş de siz durmadan saksılık başlarınızı çıkarıyorsunuz pencereden, sokakta boy boyut gösterme numaraları yapıyorsunuz kendinizce okunaklı - kendinizce günümüzün en ortasındaki ayak sesleriyle.
Nasıl da bunca kalıcı kılıyorsunuz bütün bu kalıntıları?"

Metni, buraya kadar okuduktan sonra, yazarını belirtmeden, üzerinde tartışıp, bir şeyler paylaşabileceğimizi düşündüm.

Kısacık bir parça da olsa, okuduklarım beni çok farklı uçlara götürüp, düşündürdü. Pencerede oturdum, aşağıya bir sokak sallandırdım, sokağa gelip geçenleri kondurdum, onları yanımda buldum, sokağı pencereye çektik. Sonra öyle uzadı gitti düşüncelerim. Kafamı bir saksı şekline getirdim bir an. Sonra? Sonrası; sözcükler, yetenekle, (yetenek mi, hissetmek, duymak, kurmak mı? )yoğrulduğunda böylesi gıdım gıdım içine girilirken tüketilmeyen, dönüşen şeyler yazabilmek istedim.

Bilmiyorum.

Merak ediyorum; siz o, yukarıdaki satırları okuyunca ne düşünüp, hissettiniz?

NoT: Yazarını ve kaynağını daha sonra eklemek istiyorum.

Kategori:

Re: Soru

Pencerenin içerisi ve dışarısı; objektifin önü ve arkası gibi. Hep bir zıtlık, bir şeylere uzaktan bakmayı hatırlatıyor bana. İkisini bir arada (pencerenin arkası ve önü) seçebilmekse "görebilmek" olsa gerek sanırım.


Re: Soru

Alıntı Feyyaz Kayacan'ın Cehennemde Bir Yusuf (1964) adlı öyküsünden. S.121

Bütün Öyküler.Feyyaz Kayacan.YKY.;stanbul.1993

Bütün Öyküler'de; Şişedeki Adam, Sığınak Hikayeleri, Cehennemde Bir Yusuf, Gibiciler, Hiçoğlu'nun Serüvenleri, Bir Deli Değilin Serüveleri adlı öykü kitapları yer alıyor. Bu öykü kitaplarındaki öykülerin listesini daha sonra çıkarmayı düşünüyorum.