UzunHikâye Öykü, inceleme, eleştiri



Sait Faik - Yaşamı ve Yapıtları

03 Eki 2011
Cihan Başbuğ

Sait Faik Abasıyanık, 23/11/1906 tarihinde Adapazarında doğdu. Yazılarında soyadını kullanmadı. Babası kereste ve ceviz kütüğü ticaretiyle uğraşan Mehmet Faik Bey'dir. Ailesi soyadı yasasından önce "Abasızoğulları" diye anılmaktaydı. İlköğrenimini Adapazarı'nda, Rehberi Terakki adlı özel bir okulda bitirdi(1921), Kurtuluş Savaşından sonra ailesi İstanbul'a taşınınca İstanbul Sultanisi'nde başladığı eğitimini, yatılı olarak Bursa Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi'nde (o zamanki adıyla İstanbul Darulfinun'u) edebiyat eğitim eğitimine başladıysa da babasının isteği üzerine ekonomi görmek için Avrupa’ya gitti(1931-1934); okul yaşamına uyum sağlamak yerine bol bol gezdiği ve parklarda zaman geçirdiği düşünülerek babası tarafından geri çağrılarak, Halıcıoğlu’nda Ermeni Yetim Mektebi’nde Türkçe öğretmenliği yaptı. Aynı zamanda babasının işini devralsa da ortağıyla uyuşamaması, zara etmesi gibi nedenlerle ticaretten tamamen uzaklaştı. Bu dönemde öyküler yazıp Varlık dergisinde yayınlamaya başladı. Bir ay kadar Haber dergisinde adliye muhabirliği yaptı. Babasının ölümünden sonra tamamiyle özgür kaldığını hissedip, çalışmadı ve bohem bir hayat sürdü(1939). Kışları Şişli’deki apartman dairelerinde, yazları Burgaz Ada’daki yazlık evlerinde kalıyor, annesinin verdiği harçlıkla geçiniyordu. 1954’te siroz hastalığa yakalanmasının hemen ardından sıkı bir diyete girdi ise de genç denecek bir yaşta, 48 yaşında öldü. Ölümünden bir yıl önce “modern edebiyata yaptığı hizmetlerden dolayı” Amerika’daki uluslar arası “Mark Twain Derneği”ne onur üyesi seçildi. Annesinin Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışladığı Burgaz adasındaki köşk 1964 yılında müze yapıldı. Adına düzenlenen Sait Faik Hikaye Armağanı” ise geleneksel olarak sürüp gitmektedir.

Andre Gide, Comte de Lautreamont, Jean Genet gibi yazarlardan etkilenen Sait Faik, kendinden sonra gelen Oktay Akbal, Adalet Ağaoğlu, İlhan Berk, Selim İleri, Cemal Süreyya gibi birçok birçok şair ve yazarı etkilemiş, Cumhuriyet dönemine öykü alanında altın dönemini yaşatmıştır. Farklıca yazdıkları düşünülse de Sabahattin Ali ile birlikte aynı dönemde yaşamış olmaları yazın yaşamımız için bir şans olmakla beraber, ikisinin de erken ölümü aralarındaki bir diğer benzerlik olarak akıllarda kalmıştır.

Şiir, roman gibi türlerde de eserler veren Sait Faik, uluslar arası alanda da Türkiye’de olduğu gibi öykücü olarak anılmaktadır. Yaşamının son yıllarında sinemaya ilgi duymuş, Özdemir Asaf, Mengü Ertel, Ayfer Feray ile birlikte film şirketi kurmaya da çalışmışsa da ömrü yetmemiştir.

Hikaye Kitapları:
Semaver (1936, Remzi Kitabevi)
Sarnıç (1939, Çığır Kitabevi)
Şahmerdan (1940, Çığır Kitabevi)
Lüzumsuz Adam (1948, Varlık Yayınları)
Mahalle Kahvesi (1950, Varlık Yayınları)
Havada Bulut (1951, Varlık Yayınları)
Kumpanya (1951, Varlık Yayınları)
Havuz Başı (1951, Varlık Yayınları)
Son Kuşlar (1952, Varlık Yayınları)
Alemdağ'da Var Bir Yılan (1954, Varlık Yayınları)
Az Şekerli (1954, Varlık Yayınları)
Tüneldeki Çocuk (1955, Varlık Yayınları)

Şiir Kitapları:
Şimdi Sevişme Vakti (1953, Yenilik Yayınları)

Roman:
Medarı Maişet Motoru (1944, Ahmet İhsan Basımevi)
(1952, ikinci baskı, Birtakım İnsanlar adı ile)
Kayıp Aranıyor (1953, Varlık Yayınları)
Çeviri:
Yaşamak Hırsı, Georges Simenon (1954)

Röportaj:
Mahkeme Kapısı (1956, Varlık Yayınları)

Kaynak: Cevdet Kudret, Türk Edebiyatında Hikaye ve Roman, cilt III, sf 89-91, İnkılap Yay, 1965, İstanbul

Re: Sait Faik

Cihan, bu biyografiyi sen hazırlamadıysan kaynak konusunda bilgi verebilir misin?


Re: Sait Faik

Kopyalarken kaynak kısmı altta kalmış, o nedenle özür dilerim.

Kaynak: Cevdet Kudret, Türk Edebiyatında Hikaye ve Roman,cilt III,sf 89-91, İnkılap Yay, 1965, İstanbul


Re: Sait Faik

Kaynak: Sevengül Sönmez, Kitap-lık, Mayıs 2006,sf 73-96

EkBoyut
Adan_Zye.pdf 6.68 MB

Re: Sait Faik

Kaynak: Ömer Demircan, Kitap-lık, Mayıs 2006,sf 101-107

EkBoyut
s.faik_ve_turkce.pdf 2.1 MB

Re: Sait Faik

Teşekkürler. Bu değerli kaynaklar için.


Re: Sait Faik

Sanırım Sait Faik hikayelerini okurken onun öykücülüğünü de tartışmamız gerekecek çünkü kendisinin salt metin üstünden konuşmaya fazla imkan bırakmayan bir yazma biçimi var. Sanki söyleyeceği her şeyi kendisi söylemek istiyor, doğrudan ve bir çırpıda. Buradadan hareketle bu başlıkta onu edebiyat tarihi açısından irdelesek bu okumalar biraz daha pekişir mi?


Re: Sait Faik

doruk cansev dedi ki:
Sanırım Sait Faik hikayelerini okurken onun öykücülüğünü de tartışmamız gerekecek çünkü kendisinin salt metin üstünden konuşmaya fazla imkan bırakmayan bir yazma biçimi var. Sanki söyleyeceği her şeyi kendisi söylemek istiyor, doğrudan ve bir çırpıda. Buradadan hareketle bu başlıkta onu edebiyat tarihi açısından irdelesek bu okumalar biraz daha pekişir mi?

Yazarın verimine bütünlüklü bir bakış getirebilmek öteden beri istediğimiz fakat çeşitli nedenlerle bir türlü tamamına erdiremediğimiz bir etkinlik. Belki bu vesileyle yeni bir deneme yapabiliriz. Bunun için bu başlık elbette kullanılabilir. Fakat daha da güzeli yazar ve edebiyatı hakkındaki düşüncelerimizi blog postlar şeklinde organize edip Her Dem Edebiyat forumuna göndermek olur herhalde. Böylece o düşünceleri ana sayfaya taşıyarak öne çıkarma şansımız da olur. Bu da çalışmayı zenginleştirecektir diye düşünüyorum. Bu yönde emek vereceklerin dikkatine sunmak isterim...