UzunHikâye Öykü, inceleme, eleştiri



Robinson Crusoe 389

19 Ağu 2013
eren

Beyoğlu'nda İstiklâl Caddesi üzerinde bulunan Robinson Crusoe Kitabevi zor günler geçiriyormuş. İnternet'ten alışveriş yapacağım zaman ilk tercihim oldukları için kendimi borçlu hissederek duyurularını paylaşmak istedim:

""
"Duvarlar Boyunca Kitap" sözüyle yola çıkılarak Eylül 1994'te gerçekleştirilen Robinson Crusoe 389 projesi, 19 yıl boyunca –gerçek ticari ortamda– yaşamasına rağmen emeğe dayalı bir vakıf gibi çalıştı.

Belki de "Kültür varlığı nedir?" sorusunun –tıpkı Markiz gibi ya da Emek Sineması gibi– yitirildiğinde farkına varılacak karşılıklarından biri oldu. Artık sadece ortakların sahipliğiyle açıklanamaz bir kuruma dönüştü.

Beyoğlu'nda son yıllarda yaratılan ve acımasızca sürdürülen inşaat ortamının olumsuzluklarına karşın kiralar ve diğer giderler artmaya devam etti. Gelinen noktada baş gösteren nakit sıkıntısını atlatabilmek amacıyla "önce öde sonra al" adıyla bir kitap kampanyası başlatıldı.

Bunun için 500 ve 1000 liralık ya da bunların dışında tutarını –50 liradan az olmamak koşuluyla– kart sahibinin kendi belirleyebileceği RobKart'lar hazırlandı. RobKart kullanarak, sadece kitap değil bir kültür varlığının geleceğinin de korumanız altına gireceğini hatırlatmak isteriz.

Kategori:

Re: Robinson Crusoe 389

Ne yazık ki bu darlık, sıkışma sadece Robinson Crusoe Kitabevi ile sınırlı değil. Emekli olduktan sonra, Bandırma'da kitapçılık yapan arkadaşıma yardımcı olmak için, birkaç yıl yanında çalışarak yardım etmeye çalıştım. Yıldan yıla kredi kartlarıyla aldığı kitapların geri ödemelerinde daha büyük sıkıntılar içerisine düştü. Şu anki durumu bunun en uç, en sınır yeri. Bunun nedenini hepimiz biliyoruz; kitap alan insanlar azaldı. "Kültür Kitapçılığı" yapmaya çalışan bu yerler, her yanda ayakta kalma kavgası veriyorlar.

Eren'in duyarlılığını, rahatsızlığını paylaşıyorum.