UzunHikâye Öykü, inceleme, eleştiri



Öykü Teknesi - Sayı 5

11 Eki 2008
kadiryüksel

“Editörden…” adlı giriş yazısından öğreniyoruz ki bu sayıdan itibaren her sayının editörlüğünü kolektif çalışma grubundan bir imza üstlenecek. Daha önceki sayıların editörlüğünü üstlenen, derginin sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü olan, “kaptan” Aydın Şimşek, yazıdaki deyimiyle mola istemiş. Aydın Şimşek’in çalışkanlığına söz yok, o nedenle bu mola anlayışla karşılanabilir. Ayrıca her sayının yayın yönetmeninin çalışma grubundan biri tarafından üstlenecek olması da farklı, ortaklaşabilmeyi getirecek bir uygulama olarak ilgimi çekti.

Dergi Hülya Soyşekerci’nin yetkin bir inceleme yazısıyla açılıyor: “Ayfer Tunç’un ‘Suzan Defter’ Öyküsü İçin Bir Okuma Deneyimi.” “Suzan Defter” benim de çok sevdiğim bir öyküydü. Ayfer Tunç’un o öyküsüyle öykücülüğünde çok önemli bir noktaya ulaştığını düşünüyorum. Yazının arkasından bir Ayfer Tunç söyleşisi yer alıyor. Söyleşiyi Ali Günay yapmış. Ayfer Tunç’un kendi öykücülüğünün yanı sıra bugünün öykücülüğüne ilişkin de yanıtları var. Ama bir şeyi söylemeden geçemeyeceğim; artık söyleşilerde “beslendiğiniz kaynaklar nelerdir?”, “genç öykücülere tavsiyeleriniz neler?” türünden sorular görmek beni duraksatıyor, böylesi kalıplaşmış, eskimiş, değerini yitirmiş sorular sorulmasa artık. Ayfer Tunç’un yazmakta olduğu romanından bir bölüm yer alıyor söyleşinin hemen ardından.

Bu sayının ikinci söyleşisi Şahin Yıldırım’ın Ahmet Büke’yle yaptığı “Çiğdem Külahı’nda İyimserli” adlı söyleşi.

Ersan Erçelik ve Sevil Çağlar unutulmuş bir öykücüyü tanıtıyorlar; Garo Alagöz. Yazı sadece unutulmuş bir öykücüyü tanıtmakla kalmıyor, öykü üzerine sorular da soruyor. İlgiyle okuduğum bir yazı oldu. Hele hele yazının arkasından gelen Garo Alagöz’ün “İrma ve Elma Ağacı” ve “Tren Yolculuğu” adlı öyküleri. Peşine düşülecek kitaplar listeme ekledim Garo Alagöz’ün kitabını.

Tufan Erbarıştıran Seviye Merih’in “Lunapark” adlı öyküsünü inceliyor yazısında. Berat Alanyalı’nın “Zehra Nasıl Kurtuldu?” adlı incelemesi Orhan Kemal’in “Bir Ölüye Dair” adlı öyküsüne ayrılmış. Kemal Gündüzalp yazısında İzzet Kılıçlı’yı anıyor. Eylül ayı onuncu ölüm yıldönümüymüş İzzet Kılıçlı’nın. Yazıt dergisi, Yazıt yayınları… Öykücülüğümüze kazandırılan imzalar…

Timuçin Özyürekli “Sine-masal Öyküler” adlı yazısında bu yılın Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazanan Hasan Özkılıç’ın “Gönlümün Şirazesi Bozuldu” adlı öykü kitabını ele alıyor. Erendiz Atasü’nün “Öykünün ‘Hişt’ Diyen Sesi” adlı yazısı daha önce yayımlanmış bir yazı yanılmıyorsam. Öykü üzerine düşünen, sorular soran yazıları seviyorum. Öykücülüğümüzün büyük eksiğidir. Hele hele yazan da bir öykücüyse daha fazla ilgimi çekiyor. Aydın Şimşek’in derginin sonunda yer alan “Metnin Hazırlanışı – İlk Cümlenin Oluşumu” yazısı da öyle.

Derginin bir diğer söyleşisi Nursel Aras’ın “Azize” romanı üzerine. Söyleşiyi Şaban Akbaba yapmış.

Kötü bir huyum var; öykü dergilerinde önce söyleşileri ve öykü üzerine deneme, inceleme, eleştiri yazılarını okuyorum. Öyküleri sonraya bırakıyorum. Öykü Teknesi’nde de öyle yaptım. Öyküleri okudukça yazıya ekleme yaparım.

Bu sayıda öyküsü yer alanlar: Ferda İzbudak Akıncı, Zeynep Sönmez, Ü. Gülsüm Bülbül, Gönül Ocak, Murat Darılmaz, Tarık Güney, Ali Yıldız, Hatice Şahin, Kemal Akoğlu, Ender Koçak, Nergiz Dirlik, A.Ebru Özağaç, Ceren Olpak.
Çeviri öyküler ise Borges ve Knut Hamsun’dan.
Kurşunkalem bölümünün öykücüleri: Didem Kaya, Gökhan Yılmaz, Raperin Eser, Fatma Yekta Ürkmez, Filiz Özkaya.