UzunHikâye Öykü, inceleme, eleştiri



Mari Gerekmezyan Anısına Görsel Sanatlar Sergisi

18 Ara 2012
Cihan Başbuğ

Bugün öğrencilerimle birlikte İstanbul'un saygın liselerinden Getronagan Ermeni Lisesi'nde düzenlenen ve tüm ziyaretçilere de açık olan Mari Gerekmezyan'ın anısına düzenlene sergiye gittim.

Mari Gerekmezyan, cumhuriyet döneminin öncü kabul edilen kuşağının, kadın sanatçılarından. Kadınların toplumsal ve sosyal rollerinin önemsendiği dönemlerde sanatla, heykelle uğraşmış; Yahya Kemal,Bedri Rahmi Eyüboğlu, Şekip Tunç büstü gibi eserlerin sahibidir. Magazinel anlamdaysa Bedri Rahmi'nin "Karadutum, çatalkaram..." dizelerinin ithafı gizli aşkıdır.

Bir lise salonunun üst katlarının ayrıldığı bölümde okuldan mezun sanatçıların eserlerinin, tarihten bu güne mimari, heykel, resim, sinema gibi görsel sanatlardaki becerilerinin öğrencilerle iç içe girişik hali eğitimin nasıl olması gerektiği konusunda büyük sözlerden sıkılanlar için son derece etkili ve kısa bir ifade olacaktır.

Ara Güler'in orjinal fotoğrafları serginin kendisine ayrılan bir odasında izleyicileri bekliyor. Bu arada Ara Güler'in Getroyan'dan önce benim okulumdan (çalıştığım okul) mezun olduğunu söylemekle şımarmış olmam umarım. Bu arada Ara Güler'in çok yakında İstanbul'da tamamlanacak ve hayranları tarafından açılacak müzesinin müjdelerini sergi koridorlarında da sizi gezdirecek liseli arkadaşlardan almak mümkün.

Video performanslarında İstanbul Kumkapı, Antalya, Trabzon, Ankara gibi kentlerde kaçak olarak ev hizmetleri veren, hasta bakıcılığı yapan kaçak Ermenistanlıların uzun süren yolculuklarının anlatıldığı Aris Nalcı'nın Avtobus adlı belgeseli mutlaka izlenmeli.

Mıgırdiç Arzivyan'ın 1980 ihtilaline futbolun gözüyle bakan fotoğrafları, zamanın ve şimdinin futbol "endüstri"si ve değişen toplumu çok iyi anlatıyor.

Forumda da daha önce eren sayesinde iki defa sözünü edip anımsadığımız William Saroyan ile Ara Güler'in kısa belgeselini Sevan Ataoğlu'nun çabalarıyla izlemek hatta sergiyi göremeyenler için youtube'dan paylaşmak mümkün: Ara Güler William Saroyan'ı Anlatıyor

Son olarak, Türkiye'nin ilk ciddi fantastik sineması Kral Yolu'nun yönetmeni Serli Seta Nişnyan ve öğrencilerle olan söyleşileriyle günü bitirdik. Mersinde çekilen ve yaklaşık üç yıldır üzerinde çalışılan bu zahmetli film nisan ayında çocuklarla buluşacak.

Kategori:

Re: Mari Gerekmezyan Anısına Görsel Sanatlar Sergisi

Keşke sergiden fotoğraflar da ekleyebilseydin Cihan.


Re: Mari Gerekmezyan Anısına Görsel Sanatlar Sergisi

Sergi bilgisi için teşekkürler. Çok özel bir sergi olduğunu yazınızdan anladım. Böyle özel ve değerli sanatçıların anısına düzenlenen sergilerinin daha çok olmasını dilerim.