UzunHikâye Öykü, inceleme, eleştiri



Kütüphane Çalışması / Kütüphaneye Bağış

07 Eyl 2008
Barış Acar

Kütüphane çalışmam sırasında yaşadığım bir tesadüfü buraya aktarmadığımı fark ettim. Cumalı kitaplarını toplamış çalışırken, Revizyonist'in üzeinde bir çok düzeltme gördüm. "Allah allah, densizin biri tükenmez kalemle kitaptaki bütün imla hatalarını, paragraf yanlışlarını, tashih hatalarını dülzetmiş mi ne?" derken kitabın kütüphaneye bağışlanmış olduğunu gördüm. Meğer düzelten kitabın ilk sahibiymiş ve kitabın ilk sayfasına vurulan mühürde "Hikmet Dizdaroğlu'nun anısına eşi tarafından bağışlanmıştır" şeklinde bir ibare vardı.

Dizdaroğlu'nun 1961 yılında Varlık'ta yayımlanan Yusuf Atılgan'ın öykülerini değerlendirdiği yazısı bende çok taze olduğundan (bkz.: link) epey duygulandım. Onun düzeltmeleriyle bir süre düşünceli düşünceli karıştırdım kitabı.

Moderasyon notu: Yukaridaki mesaj Necati Cumalı Yaşamı ve Yapıtları basligindan kopyalanmistir. Asagidaki mesajlar yalnizca bu mesaja yanit niteliginde olup basligin icerigiyle uyusmadigindan buraya tasinmistir.

Kategori:

Necati Cumalı Yaşamı ve Yapıtları

Ben de ölmeden önce kitaplarımı bir kütüphaneye bağışlayacağım. Ama takılarımı, vasiyet edeceğim, benimle gömsünler.


Re: Necati Cumalı Yaşamı ve Yapıtları

Takılarını keşke bana bıraksaydın!


Re: Kutuphane Calismasi / Kutuphaneye Bagis

kitapları ve takıları bana bıraksanız Laughing out loud


Re: Kütüphane Çalışması / Kütüphaneye Bağış

Ne yani mezara mı götüreceksin?
Shock


Re: Kütüphane Çalışması / Kütüphaneye Bağış

Cöntürk'ün kitapları da Bilkent kütüphanesine bağışlandı. Ama bi kere bile gidip görmedim. Onun notlarıyla dolu bir kitap okumak isterdim... Sevmediği bir yazarı seven birini bulunca hemen ısrarla nesini sevdiğini öğrenmeye çalışırdı. Kendi bir şey mi kaçırıyor acaba diye.. Burdan sevgiyle... Nur içinde...


Re: Kütüphane Çalışması / Kütüphaneye Bağış

Keşke kütüphaneleri daha yaşar hale getirecek bir proje olsa, kütüphaneler arası ödünç (interlibrary loan) işlemleri yapılabilse herkes evine yakın bir kütüphaneden istediği herhangi bir kitaba (ya da aslında magazinlere bile) ulaşabilse. Kütüphaneye giden çok olsa, kütüphanelerde on yüz bin milyon çeşit şey olsa ( pek çok dilden kitap, DVD, müzük vesaire) ah ah.


Re: Kütüphane Çalışması / Kütüphaneye Bağış

Yurt dışında var mı bilemiyorum ancak kütüphanelerde cd, dvd ler izleme odalarında kullanıcıların hizmetine sunulabilir bence de.
Video sanatı sergilemelerinde kullanılan bir yöntem gerçektende kütüphanelere eklenenbilir. Belki bir oda, belki sadece bir monitör ve kullaklıkla istenen belgesel ya da film izlenebilir. Korsan arşiv sahiplerinin sayısının bol olduğu bu ülkede bu yöntem ya kullanıcı bulmaz ya da korsan arşivi yaratmak yerine kütüphaneye ilgiyi arttırır beliki.
Kendim çin söylemek gerekirse kütüphenelerde buluşmayı neden alışkanlık haline getirmiyoruz ki diyorum. Yani Gima'nın önünde buluşalım demek yerine Adnan Ötüken Halk kütüphanesi 'nin önünde buluşalım demiyoruz. Ama sanırım atıl durumda kalan kütüphanecilik anlayışının da bizim uzaklaşmamızda bir payı olsa gerek.