UzunHikâye Öykü, inceleme, eleştiri



Edebiyat Ödülleri

21 Ağu 2008
eren

Zaman zaman gundeme gelen konulardandir edebiyat odulleri. Bu odullerin edebiyata bir yarari olup olmadigi, varsa nasil bir yarari oldugu, yoksa yararli olmasinin olanaklarinin olup olmadigi gibi tartismalar havanda su dover gibi yapilip duruyor. Simdi bu "havanda su dovme" benzetmesini yaptiktan sonra adama "O zaman ne diye aciyorsun simdi bu konuyu?" diye sorarlar tabii. Bu soru karsisinda once afallayan adam hizlica toparlanip yuzune yayilan hos gorulu gulumsemenin ardindan beklendigi kadar etkili olmayan soyle bir karsilik verebilir: "Illa ki tartisalim demiyorum canim, herkes kendi dusuncesini nedenleriyle birlikte aciklasin. Sonuca varmak sart degil. Sohbet etmis oluruz, bildiklerimizi paylasiriz. Sohbet forumu dediniz, geldik biz de."

Neyse efendim. Bildigim kadariyla Leyla Erbil yalnizca bir edebiyat odulune eser gondermis, gec gonderdigi eserin yine de odul icin kabul edilip edilmeyecegini sordugunda "Birincilik odulu belirlendi, ama isterseniz ikincilik icin degerlendirmeye aliriz," yanitindan sonra edebiyat odullerine tepki gostermis ve hicbir eserini bir edebiyat odulune aday gostermemis ya da aday gosterilmesine izin vermemistir. Hatta Cuce'nin bendeki Is Bankasi Yayinlari baskisinda "Bu odul hicbir edebiyat odulune katilmamistir" ifadesi yer aliyordu (ya da buna benzer bir sey). Bu anekdot ne derece dogrudur, onu bilemiyorum, bir jurinin secim yaptigi durumlarda perde arkasinda olanlar bilinemediginden (en azindan "Siradan Okur" tarafindan) bir kusku bulutunun olustugunu ve verilen tartismali kararlarla da bu bulutun buyudugunu soyleyebiliriz sanirim. Bunun otesinde, bu kusku bulutunun olmadigini ve jurinin isini bu turden kuskulara yer vermeyecek bir titizlikle yaptigini varsayacak olursak yine de odullerin islevinin ne oldugu konusu yeterince acik midir? Benim aklima gelen olasi islevler soyle:

  • Gencleri yureklendirmek, edebiyat ortamina tanitmak;
  • Olgunlasmislari kendilerine guvenlerini yeniden kazanmalari icin onaylamak;
  • Kocamislara juri uyeligi verip sevindirmek;
  • Sponsorun reklamini yapip edebiyati prestije tahvil etmek;
Verilen para odullerinin (miktar olarak) oyle pek ahim sahim seyler olmamasi da beni bu konuda ayrica dusunduruyor. Ne dersiniz, belki de hic olmazsa oykuyle ilgili belli basli edebiyat odullerinin haberlerini buradan paylasarak ilgililerini haberdar edebiliriz?
Kategori:

Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri

""
2009 ÜMİT KAFTANCIOĞLU ÖYKÜ ÖDÜLLERİ

2009 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri için başvurular başladı. Yarışmaya katılım için son başvuru tarihi 30 Kasım 2008 olup diğer şartlar aşağıda sıralanmıştır.:
1- Eser sahipleri yayımlanmamış ve ödül almamış 2'şer öykü ile katılacaklardır.
2- Öyküler iki aralıklı olarak (bilgisayarda yazılmış) en az 2 en çok 11 sayfa olacaktır.
3- Öykülerin yazılı olduğu dosyanın sağ üst köşesine büyük harflerle rumuz yazılacaktır. Kesinlikle gerçek ad ve soyadı belirtilmeyecektir.
4- Katılımcılar öykülerini 6 kopya olarak gönderecekler ve gönderinin içine ayrı bir dosyada kısa özyaşamı, adresi ve telefon bilgilerini belirteceklerdir. Aksi durumda öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır
5- Değerlendirme 1.,2., 3. şeklinde olacak, ilk 10'a giren öyküler kitap olarak yayımlanacaktır. Dereceye giren katılımcılar plaket ve kitap seti ile ödüllendirileceklerdir.
6- 30.11.2008 son katılım tarihidir. Gecikmelerden ve kaybolmalardan düzenleyen kurum sorumlu değildir. Öykü yarışması sonuçları 20.03.2009 tarihinde basın yolu ile açıklanacak ve Ümit Kaftancıoğlu'nun 29. ölüm yılı olan 11 Nisan 2008 günü yapılacak anma töreni ile ödüller sahiplerine verilecektir.

SEÇİCİ KURUL
Adnan ÖZYALÇINER, Osman ŞAHİN, Mehmet GÜLER, Öner YAĞCI, Zeynep ALİYE
ÖN SEÇİCİ KURUL
Mustafa SANCAR, İnci GÜRBÜZATİK, Hakan SÜRSAL, Öztürk TATAR, M.Fırat PÜRSELİM,
TESLİM ADRESİ
2009 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri
Yalın Ses Yayınları
Cağaloğlu Yokuşu Ergüç Han No: 5 Kat: 3
CAĞALOĞLU/ İSTANBUL

Bilgi için : ÖZTÜRK TATAR
0 (212) 528 67 31
0 (555) 254 27 26
http://www.umitkaftancioglu.com
http://www.yalinses.com

Kaynak


Re: Edebiyat Odulleri

Madem basladik ben de "Mimarlik Oykuleri Yarismasi"nin linkini vereyim. Ancak oykulerin verilmesinin son gunu 29 Ağustos 2008 oldugu icin sartnameyi ve diger bilgileri buraya kopyalamiyorum. Halihazirda uc mimarlik oykusu bulunanlar yarismaya katilabilecekler. (Baris'in uyarisiyla duzeltiyorum, tek oykuyle de katilinabiliyormus.)


Re: Edebiyat Odulleri

Mimarlık yarışması için tek öykü yeterli. En çok üç öyküyle katılınabilir diye belirtmişler. Smile eren atlamış sanırım burayı.


Re: Edebiyat Odulleri

Madem bu yola girdik ben de aklima geliveren belli basli oyku odullerinin Vikipedi linklerini koyayim buraya. Vikipedi'nin o bolumu oldukca yetersiz oldugundan belki de biz Turkiye'de verilen oyku odulleriyle ilgili bir arsiv olusturmayi dusunebiliriz. Sartnameler, juriler, kazananlar zaman icinde birikir. Sozunu ettigim oyku odulleri sunlar:


Re: Edebiyat Odulleri

eren'in arşiv fikri oldukça yerinde.

""
Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri

* 1991: Sibel Türkmenoğlu
* 1992: Semra Topal
* 1993: Ülkü Çadırcı
* 1994: Doğan Yarıcı
* 1995: Nurdan Beşergil, Sema Kaygusuz
* 1996: Müge İplikçi
* 1997: Akın Sevinç
* 1998: Karin Karakaşlı
* 1999: Murat Saraçoğlu
* 2000: Elif Çınar
* 2001: Abdullah Mollaoğlu
* 2002: Canan Akalan
* 2003: Hakan Ergül
* 2004: Temel Karataş
* 2005: Mehmet Erkan
* 2006: Gülçin Karaş
* 2007: Birgül Oğuz
* 2008: Burak Evren

Öncelikle hakkında henüz hüç yorum yazılmamış bir öykücü için (bakınız kalın işaretli şahsiyet) bir şeyler yazsak Viki'ye. Smile


Re: Edebiyat Odulleri

Nobel Edebiyat Odulu aciklandi. Odulun bu yilki sahibi Jean-Marie Gustave Le Clezio oldu. Yazarin kitaplari Turkce'de Can, Iletisim, Merkez gibi degisik yayinevlerinden cikmis. Ben hicbir kitabini okumadim. Belki okuyanlar bir seyler soyle. Benim ilgimi ceken ntvmsnbc.com'un konuyla ilgili haberindeki Nobel Edebiyat Odulu'nu alamayan yazarlar listesi oldu. Habere gore Jorge Luis Borges, Bertolt Brecht, Anton Çehov, Jacques Derrida, Aldous Huxley, James Joyce, D.H. Lawrence, Arthur Miller, Robert Musil, Vladimir Nabokov, George Orwell, Fernando Pessoa, Ezra Pound, Marcel Proust, J.D. Salinger, Leo Tolstoy, Mark Twain, Tennessee Williams, Virginia Woolf, John Fowles ve Lawrence Durrell bu odulu alamamis olan yazarlar...


Re: Edebiyat Odulleri

Haldun Taner Öykü Ödülü de Gönlümün Şirazesi Bozuldu adlı öykü kitabıyla Hasan Özkılıç'a verilmiş. İlgili haber: Haldun Taner Ödülü Hasan Özkılıç’ın.


Orhan Kemal Öykü Yarışması

""
Çukurova Edebiyatçılar Derneği, yazar Orhan Kemal anısına bir öykü yarışması düzenliyor. Yarışma, öyküye yeni ve özgün yapıtlar kazandırma amacı taşıyor. Son başvurular 15 Şubat’a kadar kabul edilecek.

Çukurova’nın yetiştirdiği ve hem Türkiye hem Dünya edebiyatına ölümsüz eserler vermiş yazarımız Orhan Kemal anısına bu yıl ilk kez düzenlenecek öykü yarışmasına katılmak isteyenler, daha önce yayınlanmamış bir öyküyle 15 Şubat’a kadar Çukurova Edebiyatçılar Derneği’ne başvurabilecekler. Sonuçları 30 Mayıs’ta açıklanacak yarışmada öykü dünyasına yeni ve özgün yapıtlar kazandırmak hedefleniyor.

Seçici kurulunda Lütfiye Aydın, Zafer Doruk, Ferda İzbudak Akıncı, Aysu Erden ve Murat Tuncel’in yer aldığı yarışmada, dereceye girenlere plaket ve kitap verilecek.

Öykülerin gönderileceği adres:
Çukurova Edebiyatçılar Derneği (ÇED) Cemal paşa Mah. 7 Sk. Karabucak İş Merkezi Zemin Kat. No 90 (015073) Seyhan/Adana
E-Mail: Tel: 0536.854 12 79

(haber)