UzunHikâye Öykü, inceleme, eleştiri



Dalga

10 Şub 2012
melike şenyüksel

Kabarıp genişledikçe kaygılanıyordum. Sonu gelmeyen bir böbürlenmeye benzettim onu. Rengi de değişiyordu üstelik. Yüksek sesle anlayamadığım bir şeyler söylüyordu bana. Genişledikçe yükseldi, yükseldi ve hiç beklemediğim bir noktadan kırılıp kendini aşağıya bıraktı. Kıyıya vurdu.

Galapera Öykü Fanzin -Küçürek Özel sayısı 2011

Kategori:

Re: Dalga

Dalgaları pek sevmiyorsunuz anlaşılan Smile

"hiç beklemediğim bir noktadan kırılıp" ifadesi bana Sabahattin Ali'nin "Sırça Köşk" hikâyesini hatırlattı. İktidar, kırılıyorsa eğer, "hiç beklenmeyen bir noktadan kırılan" bir şey galiba.


Re: Dalga

eren dedi ki:
Dalgaları pek sevmiyorsunuz anlaşılan Smile

Eren, aksine dalgaları o kadar çok severim ki... Hatta sevmenin ötesi taptığımı söyleyebilirim.


Re: Dalga

İktidarın kırılması şeklinde okunduğunda, hemen ardından bir yenisinin gelmesi de olası. Bu döngü hiç bitmeyecek sanırım. Öykü ve düşündürdükleri için teşekkürler.


Re: Dalga

Cihan Başbuğ dedi ki:
İktidarın kırılması şeklinde okunduğunda, hemen ardından bir yenisinin gelmesi de olası. Bu döngü hiç bitmeyecek sanırım. Öykü ve düşündürdükleri için teşekkürler.

Renk değiştirerek devam eden bir döngü... Teşekkürler Cihan.


Re: Dalga

Okuduklarımdan dalganın sanki bizlercenfarklı algılandığını, tanığımlandığını düşündüm. Hepimiz, baştan dalgayı kendimize göre tanımlasak nasıl olur acaba?


Re: Dalga

dalga (yasa/iktidar) anlatıcıya onun anlayamadığı şeyler söylüyor. (Kafka...) Kaygı, suçumuzun ne olduğuna dair bir fikrin olmamasından -çünkü yasa anlaşılamamakta, dolayısıyla suç tespit edilememektedir- kaynaklanıyor.

iktidarın beklenmedik bir şekilde kırılması şaşkınlık yaratır.çünkü iktidar foucaultcu bir şekilde düşünülmemiş, aksine merkezileştirilerek anlaşılmıştır. yani dalganın "görkemi" ve "büyüklüğü", suyun akışkanlığını ve "mikro"luğunu gizlemiştir. bu durumda, "dalganın kırıldığı an" iktidarın ortadan kaybolduğu an değil, artık "iktidarın heryerde olduğunun" deşifre olduğu andır. artık iktidarın karakteri somutluk, açıkça zorbalık, merkezilik, görkem vs. değildir. tam da bunun için, öyküyü bitiren "kıyıya vuran dalga" ifadesi üzerine düşünmek gerekir. "dalga, kıyıya vuruyor": vurma fiilindeki şiddetin ve zorbalığın deyim içerisinde(kıyıya vurma deyimi) "mecazlı" bir anlatıma dönüşmesi gibi, iktidar(yasa) da "hakiki" -yine başa dönersek "merkezi" - olmaktan çıkmaktadır. (zaten öykünün başındaki "durmadan renk değiştiren dalga" ifadesi iktidarın hiç bir zaman meşruiyetini bir "hakikat" ile payandalandıramadığını göstermektedir.yani iktidar hiç bir zaman bir "hakikat" meselesi olmamıştır, o "hakikatçi" dinamiklerle tasavvur edilemez. iktidar değişkendir, yasa keyfidir. bunun için dalganın ne söylediğinin tam olarak anlaşılmamasına şaşırmamak gerekir.)