UzunHikâye Öykü, inceleme, eleştiri



Cultures of Darkness

13 Haz 2009
Barış Acar

Cultures of Darkness kitabında Bryan D. Palmer, Nazi Almanyası'na karşı direnen Swing çocuklarından bahsediyor. Müziğin bu şekilde politik bir hareket olarak örgütlenişi hep ilgimi çekmiştir. İnternette biraz araştırdım.

Konuya bence tam olarak açıklık getiren şu satırlara rastladım:

""
Hele, 2.Dünya Savaşı Almanyası’nda varolan ve genç yaşlarına rağmen[1] Hitler Hükümeti’ne kafa tutan, sevdikleri müzik uğruna, en ağır koşullarda çalışma kamplarına gitmeyi, hatta ölümü bile göze alan “Swing Kids” e (Swing Çocukları) ne demeli? Çoğu varlıklı Alman ailelerinden gelen bu çocukları isyana sevkeden neydi?

1930 ve 40’lara geri dönersek, batı dünyası gençliğinin swing dinleyerek ve bu müziğin eşliğinde çılgınca dans ederek, hemen her ülkede kendini hissettirmiş olan ağır ekonomik krizin sona erişini kutladığı görülüyordu. Bu swing modası elbette yolunu bulup Almanya’ya da girecek, peşinden genç kitleleri sürükleyecek ama kısa sürede Nazi Hükümeti’nin de şimşeklerini üzerine çekecekti. Nazilere göre, swing’in kökenleri, son derece ahlaksız buldukları zenci “jungle müziği”nde yatıyordu. Bu müzik onlara öncelikle, kiminle olduğuna bakılmaksızın kurulan çılgın seks ilişkilerini çağrıştırıyordu. Jazz müzisyenlerinin çoğunun yahudi veya siyahlardan oluşan azınlıklar olması da işi iyice çığrından çıkaran unsur oluyordu. Naziler, ayrıca, bu müziği, Amerika’da medyaya hakim yahudilerin, bilhassa “saf kan” Alman gençlerini zehirlemek için pazarladığını düşünüyorlardı. Alman gençleri bu müzikten yola çıkarak, Afrikalı ilkel davranışlara özenip, çok-eşli ve özensiz cinsel ilişkiler kurarsa, bu beraberliklerden doğacak bebekler onları büyük hedefleri ari ırktan uzaklaştırmayacak mıydı?

Devamı içim bkz.: Swing Kids (Jazz Dergisi)

Bir de Swing çocuklarını konu alan bir film yapıldığını öğrendim: Swing Kids.

İzlemek gerek.

Kategori: