UzunHikâye Öykü, inceleme, eleştiri



Alıntı Yapmak - Kaynak Göstermek

15 Haz 2009
Barış Acar

Forumda alıntı yapmakla ilgili hassasiyetimiz bizi diğer forumlardan ayıran temel niteliklerden biri. Böylelikle ele aldığımız konularda kaynaklarımızın güvenilirliğini sorgulamaya açtığımız gibi, araştırmak isteyen için yeni bir takım olanaklar alanını da kışkırtmış oluyoruz. Daha önce Forum Kurallarında ve Yeni Kullanıcı İçin Notlar başlığında belirttiğimiz bu durum zaman zaman gözden kaçabiliyor. Bunun için bu küçük yönergeyi hazırlamanın yararlı olacağını düşündüm.

Daha önce şöyle demiştik:

""
Gerekli olan durumlarda forum başlıkları altına aktarılan alıntı metinlerde (bu metinler Internet kaynaklı olsun ya da olmasın) kaynak göstermek bilginin takip edilebilirliği ve sorgulanabilirliği açısından azami önem taşımaktadır. Bu yüzden yapılan alıntılarda kaynak gösterilmemesi kullanıcı ve onun sözleri adına güvenilirliği tartışmalı duruma getirecektir. Yapılabildiği yerlede link verilerek bilgiye ulaşımın doğrudanlaştırılması diğer kullanıcılar açısından büyük kolaylık sağlayacaktır. Bu noktaya dikkat edilmeli ve "bilgi hırsızlığı" olabilecek durumlar için gerekli özen gösterilmelidir.

ilgili link

İnternetten yapılan alıntılarda genellikle aktif link kullanmak (yani alıntı yapılan kaynağın -"http://..." ile başlayan- url adresini metin kutusunun hemen üstünde yer alan URL tagleri arasında kaynağın adını da belirterek kullanmak) kaynak sayfaya ulaşmak açısından daha tercih edilir bir yöntem. (Bu konuda Destek Forumu'nda açıklamalı video anlatımlarımız da mevcut. Bkz.: Deli Osman'ın Forum Maceraları - Macera 3. Burada alıntı penceresi açmak, link vermek görsel ve canlı olarak anlatılmaktadır.)

Elimizdeki bir makale, dergi yazısı ya da kitaptan alıntı yapacağımız zaman ise genellikle akademik formülasyonları kullanmak kaynaklara ulaşabilirliği arttırmak açısından önem taşıyor. Burada farklı akademilerin kullandığı metodların hepsi de geçerli olabilir. Önemli olan okuyucuyu kullanılan kaynağa ulaştıracak temel bilgilerin sağlıklı olarak aktarılmasıdır.

Kitap için:

Yazar adı soyadı. Kitap adı (tercihen bold ya da italik), varsa çevirmen, basım yeri, yayınevi, basım yılı: sayfa numarası.

Bir örnek:
KAFKA, F. Hikâyeler, (Çev. Kâmuran Şipal), İstanbul, Cem Yayınları, 1995: 42-43.

Dergi yazısı ya da makalesi için:

Yazar adı soyadı. Makale adı (çift tırnak içinde), varsa çevirmen, dergi adı (tercihen bold ya da italik), sayı, basım yeri, yayınevi, basım ayı-yılı: sayfa numarası.

Bir örnek:
GRANDIN, John M. "Kafka'nın Hayata 'Bakan' Pencereleri", (Çev. Yonca Y. Çakmaklı), Notos Öykü, 12, İstanbul, Ekim-Kasım 2008: 20.

Kategori:

Re: Alıntı Yapmak - Kaynak Göstermek

İlk uygulamayı ben yaptım. Laughing out loud


Re: Alıntı Yapmak - Kaynak Göstermek

Gördüm Abdullah, ellerine sağlık. Good